Първата премиера за новия театрален сезон на ДТ Стоян Бъчваров

...
Първата премиера за новия театрален сезон на ДТ Стоян Бъчваров
Коментари Харесай

Днес е премиерата на постановката Само за жени на Варненския драматичен театър

Първата премиера за новия сценичен сезон на държавна такса " Стоян Бъчваров " е довечера, припомня Moreto.net. " Само за дами " на драматурга Дарио Фо ще се играе на сцена " Филиал " тази и на следващия ден вечер, 8 и 9 октомври, от 19 часа.

Режисьор на постановката е Костадин Бандутов. Сценография и костюми - Даниела Николчова, музикална среда - Иван Кръстев, хореография - Никола Йорданов, помощник-режисьор - Ели Пенчева. Участват: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Станислав Кондов.

Дарио Фо е прочут на варненската аудитория с няколко постановки по негови пиеси: " Седмо: Кради по-малко " (1972/72, реж. Станчо Станчев); „ Архангелите не играят флипер “ (1981, реж. Станчо Станчев “; „ Няма да платим, няма да платим! “ (1985, реж. Симеон Димитров), „ Само дом, легло и черква “, (1987, реж. Станчо Станчев) и " Клаксони и свирки " (1991/92, реж. Станчо Станчев).

В постановката на Костадин Бандутов, построена на колажен принцип, се споделя за битката на дамата за пълноправие през другите столетия, започвайки от Ева. Той споделя преди премиерата: " Това са съкровените изповеди на няколко дами, попаднали в обстановка, друга за всяка от тях, само че обстановка, в която се оглежда целият им живот. Всяка от дамите е на ръба на салдото сред живота и изкрещяването, когато насилието от страна на мъжете тласка дамите към избран вид държание, към самоубийство. Фразата „ Ще се самоубия! “ сложих като встъпление към всеки монолог. До каква степен героинята е подготвена на самоубийство, ще разберем от това, което тя ще ни опише и ще изживее пред нас. Става дума за баланс на ръба, за това критическо положение сред естественото и ненормалното, сред полудяването и психоатаката. " /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР