Първата пратка ваксини, които България ще получи, ще включва 130

...
Първата пратка ваксини, които България ще получи, ще включва 130
Коментари Харесай

Първите 130 000 ваксини идват в София и Бургас

Първата пратка ваксини, които България ще получи, ще включва 130 000 бройки. Те ще бъдат ориентирани преди всичко към медицинския личен състав, като предпочитана група се сочат и най-възрастните. До петък следва да е явен и съставът на нов коориданицонен съвет, който ще поеме цялата логистика към имунизирането, разбра се след днешното съвещание на кабинета. 

Новият координационен съвет не измества националния действен щаб, тъй като ще се занимава единствено и само с осъществяването на националния проект за имунизация. „ В петък би трябвало да е подготвен и съставът на координационния съвет. Той би трябвало да направи цялата логистика, 24 часа би трябвало с това да се занимава, с цел да може като пристигна имунизацията да сме подготвени още първия ден “, разяснява министър председателят Бойко Борисов. Очаква се новото звено да бъде структурирано на идващото съвещание на кабинета в сряда. Още днес равителството определи генералния шеф на БЧК проф. Красимир Гигов за ръководител на координационния съвет по имунизирането.

Другата сряда Министерски съвет ще утвърди и народен проект за имунизиране против COVID-19, а проектът ще бъде показан до края на тази седмица, евентуално в петък, разгласи здравният министър. Ваксините ще бъдат доброволни, всеки искащ ще има тази опция да го направи, те ще бъдат безвъзмездни за българските жители, акцентира Ангелов.

Ваксините, които ще дойдат, ще са и тези, които ще употребяват останалите европейски страни, всеки български жител ще бъде еднакъв на останалите жители на Европейски Съюз, увери Ангелов. До края на тази седмица ще имаме фризери и хладилници за първата пратка от имунизацията на " Пфайзер ". Те ще бъдат ситуирани на няколко места в страната, като измежду тях са складът на " Булбио " в столицата, РЗИ-София и РЗИ-Бургас. Днес или на следващия ден се подписват договорите с компаниите, които могат да доставят и фризери, подобаващи за запазване на имунизацията, сподели министърът на въпрос какъв брой коства оборудването. До края на седмицата ВМА ще получи и поръчани три фризера от 850 литра с благоприятни условия за предпазване на голям брой ваксини, заяви ген. Мутафчийски. " Пирогов " също заявява подготвеност да даде фризери и да взе участие в логистиката.

По-рано през днешния ден министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, ръководителят на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и изпълнителният шеф на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов показаха и национален проект на България за подготвеност при пандемия. Планът е признат през днешния ден от Министерския съвет, а при правенето му са употребени рекомендации от СЗО и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, научни знания, насъбран на практика опит в страната, изясни министърът.

Основните цели в проекта са ограничение на заболеваемостта и понижаване на смъртността, обезпечаване на оптимални благоприятни условия за лекуване на пациенти и на непрекъсната, достоверна и настояща информация за пандемията и подхванатите ограничения, както и обезпечаване сподели Ангелов. Планът има общ темперамент поради обстоятелството, че пандемия може да възникне от разнообразни патогени, изясни той.

Посланията към хората са доста значими, разяснява основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и даде за образец заплахата доста хора да не желаят да се ваксинират. Не имунизираш ли 60-70% от популацията, не опазваш публичното здраве, а единствено този субект, който се е имунизирал, уточни той.

Над 2 милиарда лева костват напъните ни за справяне с пандемията, разяснява здравният министър. Въпреки недоволствата, че има закъснение с заплащанията, той даде за образец добавките от 1000 лева за работа на първа линия, за които към този момент се дават 80 млн. лева месечно, а упованията са през януари сумата да доближи 100 млн. лева месечно.

МЕРКИ

Правят се опити да се заобиколи заповедта с рестриктивните мерки, установи Ангелов. Заведения се пререгистрират, събирането на хора до 15 души се употребява за просветителни занимания на децата, къщи за посетители събират резервации за 8 декември, изброи той. Ние задаваме рамката, само че доста е мъчно да изпълним надзор на всички места в страната, разяснява министърът и прикани медиите да изпращат сигнали къде се нарушават ограниченията.

По отношение на спорта сме извънредно толерантни, не сме затворили всичко, а рестриктивните мерки са единствено за три седмици, сподели още здравният министър на въпрос няма ли да отвори фитнесите. Ако един притежател на пързалка е безкористен, той ще откри метод по какъв начин да направи верните неща, с цел да съблюдава противоепидемичните ограничения, разяснява той във връзка отварянето на ледени пързалки в някои градове. Ако нещата дадат резултат, първо ще отворим детските градини, сподели министърът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР