Първата храна в света, направена от пластмасови отпадъци, е ванилов

...
Първата храна в света, направена от пластмасови отпадъци, е ванилов
Коментари Харесай

Първият в света сладолед, направен от пластмаса: Бихте ли го изяли?

Първата храна в света, направена от пластмасови боклуци , е ванилов сладолед. Той към момента седи заключен във фризера в Лондонския университет по изкуствата, само че неговият разработчик е уверен, че продуктът ще докара до развълнуван спор за бъдещето на храните и рецесията с пластмасовото замърсяване.

Сладоледът в действителност е арт апаратура, която е наречена Guilty Flavours от 27-годишната художничката и дизайнерка Елеонора Ортолани. Излождата има за цел да предизвика мисленето и отношението на хората към пластмасовите боклуци - какво сме ние и какво сме подготвени да консумираме.

Около 42 000 тона микропластмаси, съзнателно добавени към артикули, се освобождават в околната среда в Европейски Съюз всяка година

„ Вярвам, че Guilty Flavors е първата проба сладолед, изработен от пластмасови боклуци. Той е създаден от същата пластмаса, която може да се открие и в бутилките за минерална вода “, сподели Ортолани пред организация Ройтерс.

Процесът, създаден от учени в Единбург, употребява метаболитната мощ на бактериите и ензимите, с цел да се държат те като екологични заводи за асимилиране на полиетилен терефталат (PET) и превръщането му във ванилин - молекулата, която придава усета на ванилията.

От Столичната община припомнят - обектите са задължени да събират отпадъците разделно

„ Има избрани ензими, които правят избрани химични реакции. Така че, в случай че ги свържете дружно, можете да стигнете до доста разнообразни химически артикули “, сподели доктор Джоана Садлър, биотехнолог от Университета в Единбург.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР