Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в

...
Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в
Коментари Харесай

Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в София

Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в София. Дванайсет членове на логистичния екип кацнаха на родна земя с полет от Амстердам. Те бяха посрещнати от проф. Христо Пимпирев, шеф на Българския антарктически институт.

Сред завърналите се беше и инж. Йордан Йорданов, който от години пътува до Ледения континент. Пред медиите той съобщи, че, макар някои спънки, работата по построяването на новия лабораторен блок на българската база " Свети Климент Охридски " на остров Ливингстън напредва. Йорданов уточни, че първата група е трябвало да има двадесетдневен насилствен престой в уругвайската база " Президенте Артигас ".

" Закъсняхме извънредно доста за стартирането, строителната активност не се реализира по проект ", описа той. И уточни, че е имало и закъснение с идването на багажа, в това число и на цимента, който е трябвало да бъде употребен за строителните действия. След като перипетиите са минали, работата е стартирала сполучливо, удостовери Йорданов.

Проф. Пимпирев изрази удовлетворение, че всички участници са се завърнали живи и здрави. Той означи, че основите на лабораторията са съвсем направени. Върху тях устойчиво може да почне градежът с металната структура. Пимпирев посочи, че научната група, която към момента е на Ледения континент, работи по седем плана от националната стратегия за полярни проучвания. " Експедицията ще бъде сполучлива. Надяваме се идната експедиция да бъде с нашия антарктически транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий ", съобщи професорът.

30-ата юбилейна експедицията на България стартира през ноември 2021 година Очаква се втората група да се завърне в средата на март.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР