Първата доставка с ваксини на Пфайзер/Бионтех вече е в България.

...
Първата доставка с ваксини на Пфайзер/Бионтех вече е в България.
Коментари Харесай

7 въпроса за ваксините, които всеки си задава

Първата доставка с ваксини на " Пфайзер/Бионтех " към този момент е в България. От края на предходната седмица имаме и народен проект за имунизиране против COVID-19. Приоритетните групи са избрани, ясни са етапите на огромната интервенция, фризерите за предпазване са доставени и дори не са наобратно. Подобни проекти изготвиха всички държави-членки на Европейски Съюз, като Брюксел координира и подкрепя методически процеса. Във Англия към този момент стартира и първата всеобща имунизация на популацията отвън клинично изпитване. Какво планува българският проект за имунизиране против COVID-19 и кои са неразбираемите моменти в него? 

Правителството разгласи 5 етапи на имунизиране: 

Фаза 1: 243 600 лекари, експерти по здравни грижи, фармацевти, зъболекари, спомагателен медицински персонал;

Фаза 2: 112 080 консуматори и личен състав в обществени институции, учители, 80 чиновници на ферми за норки;

Фаза 3 : Служители, участващи в поддържане на действието на съществени за публичния живот действия - енергийна инфраструктура, ВиК инфраструктура, полиция;

Фаза 4:  Възрастни хора над 65 години - 1,5 млн. души, и 300 000 души с хронични болести на възраст 45-65 г.;

Фаза 5:  Уязвими групи от популацията заради високия епидемиологичен риск от възпаление, обвързван с изискванията и метода им на живот.

До момента са доставени единствено 125 000 дози от имунизацията на " Пфайзер/Бионтех ", която е задоволителна за имунизирането на 62 000 души (поставят се две дози от имунизацията през 21 дни). Очаква се Европейската организация по медикаментите да даде позволение за приложимост, с цел да стартира имунизацията на популацията.

 

1. Защо възрастните останаха обратно?

Определянето на предпочитаните групи провокира съществени рецензии поради задните позиции, на които са сложени възрастните хора. Редица страни слагат възрастните хора, изключително тези в домове, преди всичко. Като първи приоритет Англия да вземем за пример уточни настанените и работещите в социални заведения, следвани от възрастните над 80 години, тези над 75 и така нататък, а първите имунизирани бяха жена на съвсем 91 година и мъж на 81 г.  Домовете за възрастни са първи приоритет и в Испания, следвани от медицинския личен състав на първа линия и едвам по-късно идва останалият здравен личен състав. Чехия слага измежду най-приоритетните хронично болните и хората над 65 години, здравните служащи и чиновниците в обществени заведения.

У нас възрастните са оставени на по-задни позиции, евентуално с цел да се изчака миг, когато ще има повече ваксини, т.е. няма да се постанова да се приоритизира в границите на тази огромна група от 1,8 млн. души (заедно с хроничните) и логистиката към този момент ще е тествана при други по-малки групи. Властите се пробваха да избягат от неуместните въпроси, като обясниха, че етапите ще са от решаващо значение първоначално, когато няма да има задоволително ваксини. В момента, в който имаме задоволително ваксини, ще се работи редом с разнообразни групи. Отсега е ясно, че при 243 600 души в първа група - здравен личен състав, вероятното покритие първоначално е едвам 25%, а огромна част от лекарите декларират предпочитание да се имунизират. 

 

2. Кога стартира имунизирането? 

Първите ваксини на " Пфайзер/Бионтех " ще стартират да се слагат на здравния личен състав в първите 10 дни на януари. За момента няма повече изясненост по кое време ще има втора пратка от " Пфайзер " и по кое време ще получим от другите разработки, нито в какви количества ще са те. За имунизацията на Moderna да вземем за пример се знае, че чака да получи утвърждение от Европейската организация за медикаментите до 12 януари.

 

3. Къде ще се вършат имунизациите?

Държавата ще разчита на към този момент съществуващите структури за обезпечаване на имунизацията вместо да се пробва да построява спомагателен потенциал, както вършат в други страни. Засега е известно, че първите пунктове ще са в 6 РЗИ-та и някои огромни лечебни заведения като " Пирогов " и ВМА, като се чака след това доставки да има за всички 28 РЗИ в страната. Неслучайно имунизирането стартира със здравната система, където може да се провежда най-лесно при комплицираните условия на предпазване.

Следващата предпочитана група - обществени домове и учители, също имат относително добра подготвеност. В по-големите обитаеми места детските заведения и учебните заведения имат независими здравни кабинети, в по-малките обитаеми места има инфраструктура за обслужването им от системата на първичната здравна помощ. В тези здравни кабинети също има налична хладилна техника. Ако е належащо, такава ще се обезпечи в допълнение, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Най-голямото предизвикателство обаче ще е имунизирането на възрастните хора над 65 година - 1,5 млн. души и 300 000 души на възраст над 45 години с хронични болести. Това прави 1,8 млн. души, които би трябвало да бъдат имунизирани от персоналните лекари.

Предизвикателство ще бъде и имунизирането на целевата група от фаза 5. Здравните управляващи не показаха еднопосочно кой попада в тази група, само че в нея евентуално са включени малцинствата. Може да се чака, че при тях за имунизирането ще се употребяват и мобилни групи.

 

4. Кой няма да се имунизира?

Ваксинирането ще е непринудено и гратис. Въпросите към самите характерности на имунизациите са доста, защото у нас към момента липсва публична информация за тях.

Според предоставената информация на медицинските експерти във Англия имунизацията на " Пфайзер " не следва да се слага на деца под 16 години поради неналичието на задоволително данни за сигурността и успеваемостта й за тази възрастова група. Няма задоволително данни и за използването на имунизацията при бременни, тъй че тя не се предлага и за тях. При дами във фертилна възраст бременността следва да се изключи, предлага се интервал на изчакване от най-малко 2 месеца след слагане на имунизацията за зачеване. Поставянето на имунизацията следва да се отсрочи при фибрилни пациенти. Пациенти на имуносупресорна терапия може да се повлияят в лимитирана степен от имунизацията.

 

5. Трябва ли да се имунизират прекарали COVID-19?

Ваксината няма да навреди на хора, които към този момент са преболедували, и ще укрепи отбраната им, настояват експертите. В момента няма задоволително солидни данни какъв брой дълго продължава естественият имунитет - допуска се, че организмът е предпазен за интервал от към 6 месеца. Експертите акцентират опцията хора, които са изкарали вируса, да си създадат тест за антитела, с цел да видят до каква степен са предпазени по натурален път.

 

6. Ами в случай че сме в инкубационен интервал на заразяване?

Ваксинирането ще става след консултация за здравния статус на искащия. Няма да се вършат проби за определяне на съществуване или липса на вирус. Медицинските експерти са безапелационни, че имунизацията няма да навреди на пациент в инкубационен интервал, като единствено психически ще повлияе на оценката му по какъв начин се е заразил.

 

7. Защо се желае осведомено единодушие?

Поставянето на ваксина ще става против сключване на декларация за осведомено единодушие. Макар че това е общоприета процедура при други медицински действия, в това число и някои типове имунизации, в тази ситуация тази уговорка основава много мотиви за паника към сигурността на имунизациите поради тяхното експресно одобрение. В световен проект производителите също се стремят да се застраховат против възможни правосъдни искове. Договорите на Европейска комисия за доставката на ваксини не са оповестени, само че станаха известни клаузи, с които националните държавни управления се ангажират да покрият възможни вреди от избран предел нагоре.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР