Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена

...
Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена
Коментари Харесай

Първа доставка ваксини на Moderna идват у нас на 13 януари

Първата доставка от 2400 дози на имунизацията против COVID-19, създадена от Moderna, ще дойде в България на 13-ти януари, сряда.

Американската компания уведоми представителите на имунизационния щаб за своето решение след извършен видеоконферентен диалог, оповестиха от здравното министерство.

В характерностите на имунизацията написа, че COVID-19 VaccineModerna е предопределена за дейна имунизация за предварителна защита на COVID-19, породен от SARS-CoV-2, при лица на18 и повечегодини. COVID-19 VaccineModerna се ползва като курс от две дози (0,5ml всяка). Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза.

Ваксинацията би трябвало да се отсрочи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра зараза. Наличието на лека зараза и/или леко нараснала температура не би трябвало да забавя имунизацията.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са болежка на мястото на инжектиране (92%),умора (70%), главоболие (64,7%),миалгия (61,5%), артралгия (46,4%), настинка (45,4%),гадене/повръщане (23%), аксиларно подуване/болезненост (19,8%), тресчица (15,5%), отичане на мястото на инжектиране (14,7%) и зачервяване (10%).

Нежеланите реакции нормално са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след имунизацията.

Малко по-ниска периодичност на събития на реактогенност се свързва с по-голяма възраст. Като цяло някои нежелани реакции се срещат по-често в по-младите възрастови групи: честотата на аксиларно подуване/болезненост,умора,главоболие,миалгия,артралгия,втрисане, гадене/повръщане и нараснала температура е по-висока при хора на възраст от 18 до
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР