(Първата част на тази статия можете да видите тук)Яжте по-малко

...
(Първата част на тази статия можете да видите тук)Яжте по-малко
Коментари Харесай

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора

(Първата част на тази публикация можете да видите тук)
Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Хранете се 5 пъти дневно. Яжте повече месести зеленчуци. Никога не пропускайте храненията. Яжте по малко и постоянно. Пийте минимум осем чаши вода дневно. Не пропускайте закуската. Пийте по-малко кофеин. Пийте по-малко алкохол. Яжте по-малко месо и млечни артикули. Яжте повече риба.
Свикнали сме да ни споделят по какъв начин, по кое време и какво би трябвало да ядем. Тези известия идват от доста разнообразни източници: национални особености, медии, реклама и даже етикети за храни и зърнени култури, както и плакати и листовки в лечебни заведения и кабинети на джипита. Британският учен-генетк Тим Спектор развенчава известни легенди за здравословното хранене в Daily Mail. Любопитно е.
Аз съм академик и доктор. И въпреки всичко през последните осем години бях шокиран от това, което открих и към момента разгадавам. Толкова доста от това, което гълтаме, когато става въпрос за препоръки по отношение на храната, не е подкрепено от науката, а някои от по този начин наречените препоръки са изрично неправилни.


Мит: Всички би трябвало да понижим приема на сол

Над 20 години ни предизвестяват за заплахите от солта. Здравните системи - държавни и международни - ни предизвикват да понижим приема на сол и ни се споделя, че намаляването му до под 6 грама дневно е ключът към оправянето с високото кръвно налягане, инсултите и сърдечните болести.
Но изгодите за здравето от намаляването на приема на сол избледняват и стават пренебрежимо дребни, за разлика от трупащите известност " потвърдени " изгоди от медикаментите за контролиране на кръвното налягане.
Лобистки групи за битка със солта, специалисти по хранене и държавни управления желаят да имаме вяра, че всяко усъвършенстване на здравето е резултат от техните обществени здравни намеси, а не от медикаменти. За множеството здрави хора намаляването на кръвното налягане вследствие на намаляването на солта е изненадващо малък, клинично банален факт. Но даже и да има безапелационни доказателства, че ниският банкет на сол води до дълготрайно намаление на кръвното налягане, това би било значимо единствено в случай че понижи риска от сърдечно-съдови болести и гибел. А в действителност изследванията по отношение на понижаване на солта не са разкрили никакъв понижен риск от сърдечни пристъпи, инсулти и гибел.
И това не е всичко. Друг потрес пристигна неотдавна, когато рандомизирани клинични изследвания на пациенти с диабет на диети с ниско наличие на сол оповестяват, че вместо да се усъвършенстват, пациентите умират по-рано.
Няма подозрение, че доста високият банкет на сол е обвързван с по-високия % на хипертония и сърдечни болести. Но огромна част от тези взаимосвързаности може да се изясни с това, че хората ядат прекалено много солена ултраобработена храна, която също е обвързана с редица други химикали, оказващи въздействие на здравето ни в дълготраен проект. Ако избягвате ултра-преработените бургери, бурито, пици и чипс, въпреки всичко можете да се насладите на здравословната си храна без възприятие за виновност и да я овкусите с огромна щипка сол.

Мит: Колкото повече извършения - толкоз по-добре

" Давай! Продължавай! Увеличи натоварването! Удължи циклите! " " Колкото повече калории изгаряте, до момента в който сте в оранжевата зона на сърдечния темп, толкоз повече мазнини ще изгорите и толкоз повече можете да пиете по-късно. "  
Това беше мантрата на инструктора ми по фитнес преди няколко години. Казва ни се, че една от главните аргументи, заради която всички сме дебели през последните 30 години, е, че сме станали мързеливи и не спортуваме задоволително.
Посланието за постоянни и усилни извършения е ориентирано към хора от всички възрасти, от деца до пенсионери - ходете на фитнес, ходете повече, спортувайте, харчете калории и тежестта ще се стопи.За да ни насърчат, ни заливат с приложения и портативни устройства, които ни споделят по кое време сме достигнали вълшебните 10 000 крачки. И въпреки всичко задачата от 10 000 крачки - комфортно, хубаво кръгло число - беше създадена от японска компания за крачкомери преди Олимпиадата в Токио през 1964 година и няма научна основа.
Дейности като повдигане на тежести, колоездене или даже единствено бързо вървене са по-склонни да подобрят здравето ви, в сравнение с просто да броите какъв брой крачки сте минали. Ако задачата ви е да отслабнете, упражненията не са магическа формула и работят единствено в случай че редом ядете по-малко.
Изучавайки английските близнаци, открихме разлика в тежестта единствено от 2,2 lb до 4,4 lb в близнака, който тренира постоянно. Това акцентира обстоятелството, че по-голямата част от нашите енергийни разноски се дефинират от нашите гени. Подобно на доста легенди за диетата обаче, и това е вкоренено в публичното схващане.(Винаги сме предполагали, че нашите предшественици са прекарвали дните си в бягане по време на лов и това ги е поддържало стройни и слаби.)
Когато прекарах една седмица с племето Хадза в Танзания, едно от дребното интензивно ловуващи племена в Източна Африка, се изненадах. Изглеждаха толкоз мързеливи, колкото и ние, западняците. Усилията им нормално са ориентирани едвам отидат до храната си, която, защото през по-голямата част от годината е изобилна, не е доста надалеч. Екип от учени следили дейностите на хората от Хадза в продължение на 11 дни. Беше доказано, че те водят затънал метод на живот през по-голямата част от времето и приблизително не изразходват повече калории за физическа интензивност от западняците. 
Причината да са стройни и слаби е разнообразната им диета с високо наличие на фибри, горски плодове и месо, не ядат доста и заобикалят закуските, вместо да вършат 10 000 крачки дневно.

12-те елементарни правила, които би трябвало да следвате:

1. Яжте разнородни храни, основно растителни, без добавени химикали.
2. Поставете под въпрос науката и не вярвайте, че единични решения ще оправят проблемите ви с храненето и тежестта.
3. Не се заблуждавайте от етикети или маркетинг.
4. Разберете личното си тяло и осъзнайте, че няма такова нещо като приблизително равнище.
5. Разнообразявайте! Не се забивайте в хранителен коловоз.
6. Експериментирайте с времето на хранене и пропускането на храненията.
7. Използвайте същинска храна, а не добавки.
8. Избягвайте ултраобработени храни, съдържащи повече от 10 съставки.
9. Яжте храни, които усъвършенстват разнообразието на микроби в червата, като пълномаслено натурално кисело мляко, кефир, кимчи, кисело зеле и сирене с положително качество.
10. Намалете постоянните пикове на кръвната захар, като избягвате сладки питиета и закуски и рафинирани въглехидрати, като бял самун.
11. Намалете потреблението на месо и риба и вижте по какъв начин ще се почувствате.
12. Образовайте себе си и идващото потомство за значимостта на същинската храна.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР