Първа заповед Не си създавай идол, кумир. Бъди свободен от всякакви

...
Първа заповед
Не си създавай идол, кумир. Бъди свободен от всякакви
Коментари Харесай

Заповедите на дзен-будиста: 1. Бъди свободен от всякакви догми и доктрини, дори и от будистка…

Първа заповед

Не си създавай кумир, идол. Бъди свободен от всевъзможни канони или доктрини, теории или идеологии, даже будистка. Всички те са единствено средство за въздействие и не са Истината.

Втора заповед

Бъди свободен от към този момент съществуващи гледни точки и не смятай своето познание за безспорна Истина. Приемай гледните точки на другите и помни, че Истината е в самия живот, а не в познаването му. Бъди подготвен да се учиш цялостен живот, наблюдавайки го вътре в себе си и в света.

Трета заповед

Не прави другите подвластни от твоята позиция, не ги принуждавай да мислят по същия метод като теб, употребявайки своя престиж, своята мощ, въздействие или пари. Помагай на другите да отхвърлят фанатизма и ограничеността посредством съчувствен разговор.

Четвърта заповед

Помни, че в света има страдалчество. Търси тези, които страдат, и бъди с тези, които се нуждаят от съчувствие.

Пета заповед

Не прави цел на живота си популярност или благосъстояние, полза или чувствени удоволствия. Споделяй всичко, което можеш, с тези, които се нуждаят от това.

Шеста заповед

Практикувай медитация на състраданието, с цел да схванеш тези, които са предизвикали гнева или омразата ти и бъди съчувствен към всички живи същества.

Седма заповед

Практикувай дишане, с цел да постигнеш равновесие на тялото и мозъка. Достигай успокоение, развивай осъзнатост и стигай до схващане.

Осма заповед

Бъди миролюбив и полагай старания да помириш другите. Не произнасяй думи, които могат да провокират раздори.

Девета заповед

Не осъждай и не критикувай това, в което не си сигурен. Не неистини поради полза или с цел да направиш усещане. Не разпространявай клюки и не изричай думи, които могат да провокират ненавист или свада.

Десета заповед

Заемай ясна позиция против потисничеството и несправедливостта, само че не превръщай будистката общественост в политическа партия и не я използвай за персонална полза.

Единадесета заповед

Избери специалност, която не вреди на нищо живо – нито хора, нито природа. Не финансирай компании, които лишават другите от правото им на живот.

Дванадесета заповед

Не убивай, търси всевъзможни вероятни способи за отбрана на живота и не позволявай на другите да убиват.

Тринадесета заповед

Не претендирай на това, че принадлежиш на другите. Уважавай собствеността на другите, само че сдържай другите от обогатяване за сметка на страданията на някого.

Четиринадесета заповед

В половите връзки не върви през страст, а посредством усеща. Помни за отговорността за новия живот, който създаваш на този свят. Пази виталните си сили – полови, дихателни и духовни – за реализацията на Пътя.

esotericblog

© 2018        energetika-bg.com          All rights reserved!

Още по тематиката:

Луиза Хей: „ Всичко, което би трябвало да узнаете ще пристигна при вас на нужното място, в точното време “

 

Луиза Хей. В какво имам вяра: Животът е доста елементарен. Това, което даваме, това и получаваме! Ние самите сме източникът на нашите собствени  прекарвания, заобикалящата ни действителност и всичко останало в…

Цялата публикация

От другата страна на страданието

 

И Също по този начин идват дни, когато животът стартира да те тренира. Научаваш се да си прехапваш езика, а да не останеш глух. Научаваш се да приказваш, даже в случай че предпочиташ да…

Цялата публикация

© 2018        energetika-bg.com          All rights reserved!

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР