Първа официална визита на български премиер в Босна и Херцеговина.

...
Първа официална визита на български премиер в Босна и Херцеговина.
Коментари Харесай

Бойко Борисов на официално посещение в Босна и Херциговина

Първа публична аудиенция на български министър председател в Босна и Херцеговина. Европейското и евроатлантическото бъдеще на всички страни от Западните Балкани беше централна тематика в диалозите на Бойко Борисов с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Борбата с корупцията и тероризма, както и развиването на икономическите връзки и туризма, също са измежду водещите тематики.

В парламентарната „ скупщина “ на Босна и Херцеговина Бойко Борисов бе публично посрещнат от председателстващия съвета на министрите Денис Звиздич.

Пред българския си сътрудник Звиздич акцентира изключителната значимост на тази аудиенция, тъй като е пристигнала публична делегация от страната, която първа е признала Босна и Херцеговина. Той назова Бойко Борисов собствен правилен другар и му благодари за дейната поддръжка за европейското бъдеще на страната.

Желанието на Босна и Херцеговина е да получи статут на договаряща страна за участие в Европейски Съюз рамките на българското председателство. В тази посока Звиздич посочи голямата работа осъществена досега в страната му.
Денис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите на Босна и Херцеговина: Сигурен съм, че министър председателят Борисов и неговото държавно управление ще ни поддържат и в бъдеще за този развой и му благодаря, че програмата за разширение на Евросъюза е един от целите на българското председателство. Така тази тематика ще продължи да бъде във фокуса на цяла Европа.
Фактът че три другарски страни България, Австрия и Румъния ще управляват поредно Евросъюза дава необичаен късмет за триумф, само че не трябва да бъдем прекомерни оптимисти отговори Бойко Борисов. Съдбата на Западните Балкани е в наши ръце и единствено от политическите елити на страните зависи дали ще убедят Европа, която има своите страхове бе безапелационен той.

Двамата министър председатели се схванаха и за незабавни общи дейности в битката против тороизма и радикалния ислям. Бойко Борисов съобщи, че в Сараево е получил всички уверения, че тук коренен ислям няма а Звзедич опре8ели ката съзнателна агитация против страната му изказвания в противоположната посока

Развитието на двустранните стопански връзки, туризма и значимостта да бъде открита директна самолетна линия София-Скопие-Сараево бяха също измежду значимите обсъждани тематики. Транспортните министри на двете страни подписаха през днешния ден и стратегически значимо съглашение за изменение на Спогодбата за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР