Първа копка на строежа на сръбското трасе от газовата връзка

...
Първа копка на строежа на сръбското трасе от газовата връзка
Коментари Харесай

Сърбия изпревари България: Започва да строи своето трасе от газовата връзка

Първа копка на градежа на сръбското трасе от газовата връзка с България ще има по-късно във вторник край сръбския Димитровград. В церемонията ще вземат участие вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, българският енергиен министър и шефът на българския газов оператор " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

Със старта на построяването на своя 109-километров сектор от газопровода сред Ниш, Калотина и Нови Искър, чиято обща дължина е към 170 км, Сърбия изпреварва градежа на българското трасе, въпреки много по-късно да стартира провеждането на процедурите за избор на строите на трасето спрямо " Булгартрансгаз ".

У нас публичните поръчки се забавиха доста поради обжалване на избора на консорциума ДЗЗД " Кенпайп БГ ", в който българският клон на канадската " Кенпайп Индъстрис Интернешънъл " и българското ѝ сдружение " Кенпайп Индъстрис Интернешънъл България " държат надлежно 5 и 95 на 100. Той бе определен при започване на юни 2021 година за строител на българския сектор против 136 804 865.99 лева без Данък добавена стойност. Изненадващо обаче, а " Булгартрансгаз " избра вторият в класацията – " Главболгарстрой ", само че това също бе обжалвано пред Върховния административен съд.

От българския газов оператор чакат скоро съдът да се произнесе по двете тъжби, с цел да може да се пристъпи към подписване на контракт за градежа на трасето от Калотина до Нови Искър.

Планираният потенциал на газопровода е 1.8 милиарда куб. м годишно, с опция и за реверсивен поток. Предвижда се този потенциал да бъде повишен до 2.4 милиарда куб. м в границите на осъществяването на трета фаза на плана от общ интерес за Европейски Съюз " Рехабилитация, рационализация и уголемение на българската преносна система ", показват от българското енергийно ведомство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР