Партньорство с високотехнологична компания за анализ на данни в тениса

...
Партньорство с високотехнологична компания за анализ на данни в тениса
Коментари Харесай

Технологична помощ допринася за прогреса на Григор Димитров

Партньорство с високотехнологична компания за разбор на данни в тениса спомага за напредъка на Григор Димитров в последните седмици. Това разкри профилираният уебсайт TennisKafe.com, цитирайки легендата на двойки Майк Брайън.

Американският деец беше посетител коментатор на Tennis Channel по време на мача на българина против първата ракета на Съединени американски щати Райли Опелка предишния понеделник в III кръг на " Мастърс " шампионата в Индиън Уелс. В Калифорния 30-годишният хасковлия стигна до 1/2-финалите след фантастични обрати против лидера в схемата Даниил Медведев (Рус) и поставения под №8 Хуберт Хуркач (Пол), преди да отпадне против бъдещия първенец Камерън Нори (Вбр).

В подгряващия шампионат в Сан Диего Димитров също игра 1/2-финал, като и там показва позабравени свои качества като физическа устойчивост и психическа резистентност. Безспорно главният фактор за триумфите на Григор е положителната му кондиция, която му разрешава да показва потвърдения си гений. Оказва се обаче, че има и напълно нов детайл в подготовката на българина и тактическата му конфигурация по време на мачовете.

По думите на Майк Брайън, Григор Димитров е почнал работа с новосъздадената компания Gotta Tennis, която обработва голям размер от статистически бази данни в тениса.

" Целта е посредством технологията Григор да получи по-голяма изясненост за това по какъв начин желае и по какъв начин би трябвало да играе. Софтуерът разделя корта на сегменти и дава късмет на Григор да разбере по кое време да бъде по-агресивен, по кое време да бъде по-дефанзивен и по кое време да контраатакува ", изясни Майк, който дружно с близнака си Боб бе част от най-успешния тандем в историята на тениса.

Зад основаването на Gotta Tennis стои Гордън Юлинг - някогашен професионален тенисист и сегашен треньор, който е считан за един от новаторите във връзка с потреблението на технологии в тениса. През 2013 година американският олимпийски комитет го награждава за приноса му към въвеждането на спортна просвета в тениса, а две години по-късно в. " Дъ Ню Йоркър " му посвещава просторен материал, в който го назовава " най-високотехнологичният тенис треньор в света ".

Юлинг е работил като съветник на Новак Джокович, с който продължава да поддържа отлични взаимоотношения. Той има и лична академия " Корт Сенс ", която е известна с аналитичния метод към развиването на тенисистите от ранна възраст.

Използването на огромни бази данни в тениса не е нещо ново. По тематиката не се приказва доста намерено от самите тенисисти, само че се счита, че съвсем всички водещи състезатели в спорта по един или различен метод употребяват детайлна статистика, с цел да схванат повече за своята игра и тази на противниците си. Според непотвърдена информация Роджър Федерер заплаща по $200 000 годишно, с цел да употребява извънредно услугите на една от водещите компании в това отношение - Golden Set Analytics.

 

ПРЕЦЕДЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ

Днешното възобновяване на международната класация сътвори казус за мъжкия тенис в България. За първи път в историята двама наши състезатели се намират по едно и също време в Топ 200 на класацията на професионалната асоциация (АТР).

Благодарение на чудесния поход в Индиън Уелс Григор Димитров се изкачи със седем позиции до №21 в света. Втората ни ракета Димитър Кузманов, който предходната неделя в Барселона завоюва дебютната си купа от категория " Чалънджър ", пък слага персонален връх със скок от цели 29 места по отношение на досегашното си върхово класиране - до №189.

През актуалната историческа седмица и двамата ни топтенисисти почиват. Следващият деклариран шампионат за Димитров е от категория " АТР 500 " на корав корт в зала във Виена (Ав) от 25 октомври. Също от идния понеделник Кузманов ще играе в " Чалънджър " на клей в Лима (Перу).

 

РАЗВРЪЗКАТА В ИНДИЪН УЕЛС

" Мастърс " конкуренцията в Рая на тениса завърши с успех на Камерън Нори, отстранил Григор Димитров на 1/2-финалите. Във финала тази нощ 26-годишният англичанин надви над Николоз Басилашвили (Груз) след поврат с 3:6, 6:4, 6:1 и завоюва първата си купа от категория " АТР 1000 ".

" Това значи толкоз доста за мен. Най-голямата ми купа. Толкова съм благополучен. Дори не мога да опиша тъкмо в този момент - нареждаше разчувстваният Камерън по време на ТВ изявлението на корта. - Беше чудноват мач, само че безусловно величествен за мен и екипа ми. Наистина не мога да допускам. Ако ми бяхте споделили преди шампионата, че ще го печеля, нямаше да допускам. Толкова е необикновено. "

Спечелените 1000 т. изстреляха Нори с 10 позиции нагоре и от през днешния ден той е №16 в света, което го трансформира в новата първа ракета на Англия. Досегашната - Даниъл Евънс, слиза с едно място до №23.

" Наистина се любувам на своя тенис сега и съм удовлетворен, когато съм на корта и се състезавам в тези значими моменти. Щастлив съм от метода, по който се оправям със обстановката. Мисля, че го върша много по-добре спрямо предходната година. Бях изгубил много финали, тъй че е хубаво да печеля този ", добави първенецът.

Титлата в Индиън Уелс изкачи Камерън Нори и на 10-о място в годишната класация, която в края на сезона ще дефинира играчите в Топ 8 за Финалите на АТР в Торино (14-21 ноември).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР