Партията Шин Фейн спечели историческа победа в изборите за парламент

...
Партията Шин Фейн спечели историческа победа в изборите за парламент
Коментари Харесай

"Шин Фейн" спечели историческа победа в парламентарните избори в Северна Ирландия



Партията " Шин Фейн " завоюва историческа победа в изборите за парламент в Северна Ирландия. За първи път в историята на провинцията националистическа партия е показана с най-вече места в Стормонт – северноирландския парламент.

Потвърдиха се анкетите преди изборите, че " Шин Фейн " най-вероятно ще бъде най-голямата партия в Народното събрание в Северна Ирландия. " Шин Фейн " е първата националистическа партия в 101-годишната история от фактическото пораждане на Северна Ирландия, която ще има опция да излъчи първи министър на провинцията. По предписание това се поставя на нейния водач Мишел О`Нийл.

Победата на " Шин Фейн " безспорно е огромна вест, само че националистите ще би трябвало да намерят общ език с Демократичната юнионистка партия, някогашен дълготраен победител в тези избори, с цел да образува държавно управление за подялбата на властта, каквото е условието от подписаното през 1998 година спокойно съглашение от Разпети петък.

Юнионистите обаче още преди изборите обявиха, че няма да вземат участие в държавно управление, в случай че не бъде анулиран Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит. А това предвещава дълги договаряния и евентуална политическа рецесия.

По закон, в случай че не бъде образувано държавно управление до 6 месеца, би трябвало да има нови избори.

" Шин Фейн " е срещу премахването на Протокола и се стреми към обединяване с Република Ирландия, въпреки и да споделя, че това не е приоритет сега.

Изключително добре се показа в изборите третата политическа мощ – центристката партия Алианс, която съвсем удвои местата си в Стормонт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР