Партията на Орбан Фидес“ бойкотира, свикано от унгарската опозиция, парламентарно

...
Партията на Орбан Фидес“ бойкотира, свикано от унгарската опозиция, парламентарно
Коментари Харесай

Партията на Орбан бойкотира ратификацията на шведското членство в НАТО

Партията на Орбан „ Фидес “ бойкотира, свикано от унгарската съпротива, парламентарно съвещание за одобрение на участието на Швеция в НАТО, заяви " Гардиън ".


В продължение на месеци унгарският министър председател Виктор Орбан неведнъж обещаваше на сътрудниците си в НАТО, че страната няма да бъде последната, която ще подпише участието на Швеция.

Но Орбан не съблюдава обещанието си, откакто Турция ратифицира шведската кандидатура предишния месец.

След това унгарският водач обществено даде обещание на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ще призове Народното събрание да " завърши ратификацията при първа допустима опция " - единствено с цел да се откаже и от това си заричане, като не се яви на днешната сесия.

В унгарския парламент алегорично дойде група от 16 дипломатически представители, измежду които и американският дипломат в Будапеща Дейвид Пресман.

" Присъединяването на Швеция към НАТО е въпрос, който директно визира националната сигурност на Съединени американски щати и визира сигурността на нашия съюз като цяло ", съобщи Пресман.

" Министър-председателят даде обещание да свика Народното събрание и да го призове да работи при първа опция. Днес имаше опция да го направи - и ние чакаме с неспокойствие да следим от близко това и Унгария да работи бързо ", добави американският посланик.

Унгарското закъснение надълбоко разочарова западните посланици, които показаха угриженост както за продължителността на забавянето, по този начин и за неналичието на изясненост по отношение на претекстовете за дейностите на Унгария.

Западни публични лица споделят, че са озадачени от решението на Будапеща. Те споделят, че през многото месеци, откогато Швеция подаде молба за участие през май 2022 година, Унгария не е повдигнала никакви публични възражения или претенции, свързани с шведската кандидатура, само че все пак продължава да отсрочва ратификацията ѝ.

В рамките на НАТО събитията в Будапеща се следят " с възходящо отчаяние и незадоволеност ", споделя почитан европейски посланик.

" Унгария беше дала обещание да не бъде последна. Това заричане беше нарушено. Очакваме бърза ратификация незабавно откакто Народното събрание се събере още веднъж ", акцентира дипломатът.

Мате Кочиш, началник на парламентарната група на " Фидес ", съобщи, че ратификацията може да стане, когато Народното събрание се събере за постоянната си сесия, планувана за края на февруари, само че че " за задачата е нужна среща на двамата министър-председатели в Будапеща ".

" Ако присъединението е значимо за шведите, тогава те да дойдат тук, както отидоха в Турция ", сподели Кочиш.

Унгарската съпротива, която упорства за ратификация, изрази паника от продължаващото закъснение.

" Знаем, че Орбан преглежда тези обстановки като опция за изнудване, само че цялостното игнориране на парламентарна сесия, настояванията на нашите съдружници и ползите на Унгария в региона на сигурността е позорно ", съобщи Мартон Томпос представител на опозиционната партия " Моментум ".

" Надявам се, че ще се вразумят, тъй като в противоположен случай се притеснявам, че ще има последици за унгарската сигурност ", добави той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР