Партиите нямат място в този служебен кабинет, каза тази вечер

...
Партиите нямат място в този служебен кабинет, каза тази вечер
Коментари Харесай

Асен Василев: Партиите нямат място в служебен кабинет

Партиите нямат място в този длъжностен кабинет, сподели довечера в Благоевград някогашният финансов министър Асен Василев, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.


Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ – Асен Василев, дойде довечера в Благоевград дружно с Кирил Петков и акад. Николай Денков за среща с членове и симпатизанти на партията.

Пред медиите приказва единствено Василев, който бе безапелационен че за всички жители е станало ясно, че е имало политическа сделка с президента, с цел да се образува служебният кабинет.

„ Настоящето служебно държавно управление се пробва да ни вкара назад към описа „ всички ще умрем от мраз “ и „ страната ще банкрутира “. Единствената причина за този роман е, че когато някой ви плаши, се пробва да ви бръкне в джоба. Пари в страната има. Вместо да се дадат за пенсии и заплати, ви плашат, с цел да останат няколко милиарда в края на годината и да се разпределят сред няколко компании, както се правеше 15 години преди ние да влезем в ръководството “, сподели Николай Василев.

„ Има 4 закона, които са нужни, с цел да се отпуши второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, само че те отлежават в Народното събрание от октомври и към момента не са вкарани за разглеждане в зала. Това е безспорна безнаказаност към жителите, и ръководителят на Народно събрание дължи пояснение. Това е съзнателно “ безапелационен бе Василев.

Досега са контрактувани към 20% от средствата, което съгласно него е напълно " обикновено на фона на усвояването от европейските страни ".

„ Ние сме по средата. Ако погледнете интервала 2014-2020 година, над 20% от разплащанията се случиха предходната година. Имаме 7-годишен интервал за договаряне и 3-годишен за асимилиране. Тоест, тези средства по новите стратегии – 2021-2027, ще се разплащат действително през 2030 година Рискове за бюджета няма! Когато се стигне до планова подготвеност, тогава се прави поръчка в Европейската комисия тези средства да бъдат отпуснати към нас и усвоени “, изясни Асен Василев.

Според него договорката „ Боташ “ е извънредно неизгодна за страната. „ Плащаме по милион дневно за нещо, което не употребяваме. Последният контракт бе този, който спря „ Газпром “ с уговорка „ плащаш, без да получаваш “. Такъв контракт нямаше, до момента в който служебният кабинет на Радев още веднъж не го подписа и още веднъж зароби народа. Договорът е изработен по този начин, че в случай че се скапе, клаузата за наказателна клауза е да се заплати всичко – цялостните заплащания за оставащите 13 години. Трябва да се търси метод по какъв начин този контракт да бъде преформатиран, с цел да има най-малко изгода от него. Трябват договаряния с турска страна и да се откри дали договорът не опонира с европейското законодателство “, разяснява съпредседателят на Политическа партия.

Той бе безапелационен, че партиите нямат място в този кабинет, по тази причина и всички членове на ПП-ДБ в него са изключени.

„ Двама души в страната би трябвало да изберат служебно държавно управление, което да провежда изборите. Това би трябвало да е длъжностен кабинет! Всичко друго е отвън обсега на Конституцията, в чиито ремонти се споделя, че няма еднолична власт. Има най-малко двама индивида, които би трябвало да могат да седнат и да създадат кабинет. Преди това имахме за три месеца цар в страната, а в този момент има съвместен надзор. Ако той не съществуваше, то щяхме да имаме кабинет, напълно изработен от министър-председател, който да е политически подвластен. Или щяхме да имаме кабинет, който да е изработен от президент, който да не е гласуван от Народно събрание. Взаимният надзор е методът, по който да не се стигне до тирания “, сподели още Асен Василев.

Той акцентира, че от ПП-ДБ нямат искания какъв да е министър и кой да не е, като даде за образец Калин Стоянов, който съгласно обединението не може да организира почтени избори.

„ В служебния кабинет в този момент виждаме опит да се направи смяна в част от политиките на постоянния кабинет, което съгласно мен е противоконституционно. Да се употребява прехода сред два постоянни кабинета, с цел да се вършат редови политики, може да докара до вреда на страната, както се оказа договорът с „ Боташ “, добави още Василев./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР