Парламентът задължи правителството да спаси финансово затъващата държавна ТЕЦ Марица

...
Парламентът задължи правителството да спаси финансово затъващата държавна ТЕЦ Марица
Коментари Харесай

Държавата спасява ТЕЦ Марица изток 2

Парламентът задължи държавното управление да избави финансово затъващата държавна Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", както и да предотврати непременно бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали, което евентуално ще последва след приемането на така наречен Европейски зелен пакт. Решението беше гласоподаване с цялостно единогласие от депутатите. Европейският зелен пакт е самодейност на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен, която планува превръщането на Европа в първия безпристрастен във връзка с климата континент. Пактът ще обхване всички браншове на стопанските системи на страните-членки на Европейски Съюз и мощно ще удари по замърсяващите промишлености като производството на ток от въглища.

Проектът на решението беше показан от Българска социалистическа партия и подсилен с някои редакции от ГЕРБ. С него се задължава държавното управление посредством енергийния министър Теменужка Петкова да предприеме до 29 февруари т.г. " всички нужни ограничения за естественото действие на Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД, в това число и посредством увеличение на капитала на сдружението от страна на " Български енергиен Холдинг " ЕАД за гарантиране на енергийната сигурност на страната, като детайл от националната сигурностУ. Това би трябвало да стане без значение от мнението на Европейската комисия по този въпрос.

Кабинетът не би трябвало да не позволява в дълготраен проект прекъсването или даже ограничението на въглищните ТЕЦ-ове, влизащи в групата на БЕХ. Възлага му се и да направи нужното за присъединението на България към платформата " Въглищни райони в преход ". Това е самодейност на Европейска комисия, която цели да помогне на въгледобивните региони в Евросъюза да преодолеят зависимостта си от изкопаеми горива. Депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, който показа плана на решението, уточни, че Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е изправена пред банкрут към този момент втора година и разчита за оцеляването си на финансовата помощ на своя притежател БЕХ. Ако не се намеси страната, сигурно можем да твърдим, че тази година ще бъде последната на държавната Топлоелектрическа централа, сподели Ерменков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР