Парламентът въведе нов разрешителен режим за газовите оръжия и за

...
Парламентът въведе нов разрешителен режим за газовите оръжия и за
Коментари Харесай

НС въведе нови категории огнестрелни оръжия

Парламентът вкара нов позволителен режим за газовите оръжия и за тези, употребявани при възстановки. С дефинитивно гласуваните промени в Закона за оръжията и боеприпасите се трансформираха и категориите за огнестрелно оръжие.

Промените в категоризацията са в осъществяване на европейски условия по контрола на придобиването и притежаването на оръжие, като категория D - дългоцевните еднозарядни огнестрелни оръжия, се заличава. 

Газовите оръжия ще бъдат към този момент със документ, без да имат право да бъдат преработвани.

Единодушно и без диспути народните представители вкараха възбраната за придобиване, предпазване, носене и приложимост на автоматизирани огнестрелни оръжия, модифицирани в полуавтоматични, както и използването на пълнители с огромен потенциал. Ограничението не касае фабрично създаденото полуавтоматично оръжие, както и към този момент записаното, модифицирано от автоматизирано.

С новите промени понятието " предупредително и сигнално оръжие " заменя досегашното " газово и сигнално оръжие ". Въвежда се и понятието " салютно и акустично оръжие ", с което се отбелязва огнестрелно оръжие, особено модифицирано само за потребностите на театъра, киното, за възстановки, шествия, спортни събития и образования.

За присъединяване във възстановки на исторически събития и за спортни цели с оръжия ще се уведомява началникът на районното ръководство на Министерство на вътрешните работи, на чиято територия се организира мероприятието. Той ще издава и позволение за придобиване и предпазване на до 1000 грама димящ барут и 500 броя капсули за преднозарядни оръжия за участия във възстановките и в спортните мероприятия.

С други промени се позволи спортните клубове по пукотевица да могат да ремонтират оръжията си с позволение на Министерство на вътрешните работи.

С измененията се вкарва и ред за краткотрайно прилагане на ловно оръжие от чужденци при ловджийски туризъм.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР