разположени от Южна Корея за водене на психологическа война срещу

...
разположени от Южна Корея за водене на психологическа война срещу
Коментари Харесай

Южна Корея има проблеми с психологическата война срещу Севера

ситуирани от Южна Корея за водене на психическа война против Севера, са изправени пред одити и правосъдни борби , оповестява " Ройтерс ".

Твърди се, че те са прекомерно тихи, което повдига въпроса какъв брой надалеч в уединения Север могат да доближат техните пропагандни послания.

Южна Корея възобнови излъчването през високоговорители, ориентирани към Северна Корея, на 9 юни - за първи път, откогато към този момент ги забрани през 2018 година

Настоящите високоговорители бяха измежду 40-те системи, закупени през 2016 година, откакто двете Кореи си размениха артилерийски огън в спор през 2015 година за излъчването.

Армията твърди, че системите са проектирани да излъчват поп музика и политически известия на разстояние до 10 километра - задоволително, с цел да доближат до град Кесонг и неговите близо 200 000 поданици.

Одитите, оповестени по това време, обаче демонстрираха, че новите високоговорители не дават отговор на тези стандарти и не са толкоз мощни, колкото военните настояват.
 Южна Корея спря високоговорителите, излъчващи агитация по границата със Северна Корея
Южна Корея спря високоговорителите, излъчващи агитация по границата със Северна Корея

Преди диалозите на най-високо ниво в петък

Бившият офицер от флота Ким Йън-су прецизира, че макар че високоговорителите са минали два от три първични теста през 2016 година, тестванията са били извършени заран или през нощта, когато звукът доближава най-далеч.

Южна Корея рядко употребява високоговорителите по това време, с цел да не безпокои доста жителите на Южна Корея, разясни Ким, който проверява и повдигна проблемите пред държавните органи за наблюдаване на корупцията и полицията.

Тези проблеми накараха Министерството на националната защита да съди производителя, само че съдът отхвърли делото с претекста, че прекалено много фактори на околната среда могат да повлияят на успеваемостта.

Тестовете през 2017 година демонстрираха, че известията или песните от високоговорителите не могат да бъдат разбрани на повече от 7 километра, а по-често доближават единствено до 5 километра, което не е задоволително, с цел да се доближи до град като Кесонг.

Министерството уточни, че успеваемостта им може да варира според от условия като температура, мокрота и терен. То обаче не смята, че работата на високоговорителите е лимитирана.
 КНДР се закани да отговори на провокациите на Южна Корея
КНДР се закани да отговори на провокациите на Южна Корея

След като Югът отговори с високоговорители на балоните с отпадък

Ким Сун-мин, който е избягал от Севера през 1999 година и в този момент ръководи радиостанция в Сеул, излъчваща вести в Северна Корея, съобщи, че планинският граничен терен и високоговорителите на самата Северна Корея в региона в допълнение понижават обсега на психическата война на Южна Корея.

Излъчването на Северна Корея е не толкоз ориентирано към продобиване на хора от Юга, колкото към " угнетяване " на излъчването на Юга посредством превъзходство или комплициране на посланието, изясни той.

И въпреки всичко, за севернокорейците, които чуват южнокорейските послания или закачливите K-pop мелодии, които са неразрешени в Севера, излъчването може да има доста психическо влияние , добави Ким Сун-мин.

" Тези излъчвания играят роля в насаждането на блян по външния свят или в това да ги накарат да осъзнаят, че учебниците, по които са били обучавани, са неправилни ", уточни той.
 Южна Корея отговори с високоговорители на балоните с отпадък на Севера
Южна Корея отговори с високоговорители на балоните с отпадък на Севера

Тази технология е употребена и преди

Най-малко двама севернокорейски бойци от фронтовата линия са дезертирали на юг през 2017 година, откакто са слушали излъчвания по високоговорител.

Гневната реакция на Северна Корея на предаванията също допуска, че високоговорителите удрят нервите на властническата страна, съобщи Стив Тарп, пенсиониран офицер от армията на Съединени американски щати, който е прекарал години, работейки по границата.

" Знаем, че севернокорейците ги смятат за отчасти ефикасни, тъй като са прекарали доста време в опит да ги заглушат ", уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР