Парламентът в Северна Македония подкрепи със слабо мнозинство в събота

...
Парламентът в Северна Македония подкрепи със слабо мнозинство в събота
Коментари Харесай

Парламентът в Северна Македония одобри френското предложение. Опозицията не гласува 


Парламентът в Северна Македония поддържа със едва болшинство в събота така наречен френско предложение за повдигане на българското несъгласие над договарянията сред Скопие и Брюксел. “За ” гласоподаваха 68 народни представители при участвали 69 от общо 120 депутати, заяви БНР.

Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и “Левица ” напуснаха пленарната зала тъкмо преди гласуването. По време на дебатите през последните три дни те се пробваха да саботират разискването всъщност, като горяха документи и проведоха серия от митинги. В началото на месеца се стигна и до ексцесии с десетки ранени служители на реда.

Напрежението екслаира от 2 юли насам, откакто внесе в Народното събрание въпросния документ, който преди този момент. Опозицията твърди, че френското предложение прокарва “българизация ” на страната им, е доста от стачкуващите скандираха “фашисти ” и “татари ” по адрес на българите.

В петък пред северномакедонските депутати приказва председателката на Европейската комисия (ЕК), която ги увери, че няма никакъв риск за езика и националната еднаквост на страната.

Гласуването на преговорната рамка става с нормално болшинство, до момента в който смяната на конституцията е належащо две трети болшинство в македонския парламент, което на този стадий мъчно може да бъде обезпечено поради острата опозиция на ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва Медиапул.

След като България блокира кандидатурата на Северна Македония за Европейски Съюз през 2020 година, тази година София утвърди френското предложение. Едно от настояванията, включени в него, е регистриране на българското малцинство в македонската конституция.

Предстои София и Скопие би трябвало да подпишат двустранен Протокол по член 12-и от Договора за другарство и добросъседство с съответни ограничения и периоди за осъществяване на договореностите по историческите въпроси сред двете страни, ограничения против говора на омразата и други, напомня Българска национална телевизия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР