Парламентът ще изслуша премиера Стефан Янев за завареното от служебното

Парламентът ще изслуша премиера Стефан Янев за завареното от служебното ...

Изслушват Стефан Янев в парламента


Парламентът ще изслуша премиера Стефан Янев за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата. Искането е на БСП за България.

Вицепремиерът Атанас Пеканов също ще дойде в парламента. Неговото изслушване е относно преработения План за възстановяване и устойчивост. В дневния ред е включено и изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков за състоянието на Българската банка за развитие.

Очаква се изслушване на КЕВР за цената на водата за периода 2022-2026 г. От Изправи се БГ! Ние идваме! са притеснени от тревожните данни в сектора и настояват да се дадат повече обяснения на българските граждани.

В дневния ред на депутатите е и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор във връзка с дейността на Бюрото за защита на свидетелите за периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г.

В програмата предстои и изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков, който ще говори относно Българска банка за развитие - състояние на банката и стратегия за развитието с основна мисия да помага на малките и средни предприятия.

По искане на Христо Иванов и група народни представители в парламента трябва да дойде и главният прокурор Иван Гешев. Към него има питания относно Бюрото за защита към държавното обвинение. Това е заложено като точка пета от дневния ред.

Иначе продължава напрежението между изпълнителната власт и прокуратурата. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е категоричен, че Иван Гешев не изпълнява задълженията си и трябва да напусне поста. След внесен от него сигнал правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за освобождаването на обвинител номер едно. Висшите кадровци обаче оставиха искането без разглеждане.

Източник: fakti.bg