Парламентът създаде временна комисия, която да се занимае с недостига

...
Парламентът създаде временна комисия, която да се занимае с недостига
Коментари Харесай

Временна комисия в НС ще търси решение на недостига с дърва за огрев

Парламентът сътвори краткотрайна комисия, която да се занимае с дефицита на дърва за отопление и високите цени за зимния сезон 2022/23 г. Комисията би трябвало да предложи решения за справяне с казуса.

В нея влизат на паритетен принцип 14 депутати, по двама от всяка група. Народното събрание я образува по предложение на Политическа партия единомислещо, със 166 гласа " за ". Председател на комисията стана депутатът от Демократична България Любен Иванов. 

Тя би трябвало да се занимае още с размерите за сеч и подадените поръчки за дървен материал, както и по какви критерии се вършат описите с нуждаещите се да получат дърва за огрев. Срокът за работа на комисията е 30 дни.

Министърът на земеделието Явор Гечев, който участва на основаването й, съобщи, че ведомството е готово да взе участие на драго сърце в работата на комисията. Той регистрира, че тази година е " година на аномалиите " във връзка с снабдяването с дърва за огрев. По думите му " изпъкнаха доста неща, законодателството не работи, както би трябвало ".

Служебният министър на земеделието уточни, че от една страна в Закона за горите е вменена обществена функционалност на земеделското министерство, а от друга то няма законовите пълномощия да я упражни.

" Нека успокоим българските жители, че дърва за зимата ще има. Да, има редица общини, където има усложнения, само че когато се сътвори повече неуравновесеност, това въздейства и на цените ", предизвести Явор Гечев. Той съобщи, че жителите се презапасяват с дърва.

" Вече сме на 135% доставена дървесина, ще стигнем до 150%. Психоза има, тъй като дървата си остават най-евтината опция и това я прави най-желана ", сподели на депутатите министърът.

" Кризата с дървата е справедлива, и поради Украйна, просто преработвателите влязоха в пазара на регламента за дърва, които са за популацията ", посочи по-рано по време на полемиката някогашният аграрни министър Десислава Танева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР