Парламентът промени Закона за движение по пътищата. За 69-и път

...
Парламентът промени Закона за движение по пътищата. За 69-и път
Коментари Харесай

Критици скочиха срещу новия Закон за движение по пътищата

Парламентът промени Закона за придвижване по пътищата. За 69-и път от 1999 година насам. Шофирането след приложимост на опиати към този момент ще се санкционира със затвор. На първо слушане звучи разумно, само че има недомислица, настояват критиците на закона, измежду които е и Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество.

„ В последните месеци властта одобри курс на твърда назадничавост към хората, които използват опиати и се качват зад кормилото, без това да е премислено, без да бъдат потърсени специалисти за умело мнение и се прави от хора, които си нямат визия какво правят “, уточни той в предаването „ Тази събота “ по bTV.

По думите му „ комбинацията от всички ограничения, които се одобряват, ни слага в неуместната обстановка страната да търси наказателна отговорност от хора, които са употребявали субстанции дни преди да е качат на автомобила и веществата, които са приемали, от дълго време са спрели да работят на съзнанието и способността им да карат. Сега тези хора са застрашени с една до три години затвор “.
 Димитър Карагегов
Снимка: bTV
Марихуаната да вземем за пример може да бъде открита в тялото на човек доста откакто е спряла да работи на съзнанието му, сподели Карагегов. „ Най-консервативните държавни институции показват, че резултатите ѝ не не престават повече от четири часа, а сега полевият тест на полицията може да хване 30 до 40 часа “, изясни той.

Ако новата разпоредба за тестване за алкохол и опиати бъде призната, полицията ще е овластена да изиска и уринен тест, с който може да откри месец обратно използването даже и на медикаменти с рецепта, а не противозаконни субстанции, сподели още гостът.

Досега законът търсеше отговорност единствено от хората, които са под въздействието на веществото, за които можем да сметнем, че съзнанието им по някакъв метод е променено и способността им да карат е повлияна по някакъв метод от тези субстанции. Сега ще се търсят следи от приложимост, т.е. всеки човек, който даже един път е използвал някакво вещество, от тук до края на дните си е в нарушаване на закона, аргументира се Карагегов.
 Димитър Карагегов
Снимка: bTV
Той акцентира, че у нас не е неразрешена използването на опиати, а притежаването на такива без позволение.

Най-страшното е, че човек няма да има право на подмяна на присъдата, да вземем за пример с курс на терапия, а би трябвало да лежи в пандиза. Имаме ли толкоз места в пандизите, някой въобще направи ли сметка какво ще коства това на данъкоплатеца, попита той.

Това ще е най-кръвожадният закон в Европа, който изпреварва с доста втория в класацията, уточни гостът. В страните, в които има нулева приемливост, наказването е административно. Там, където хората са застрашени от затвор, има и открит предел на централизация в кръвта, за който се счита, че си задоволително заслепен, с цел да може това да въздейства на шофирането и да застрашаваш животи на пътя.

Мерките звучат доста известно и красиво като твърда ръка на страната, само че ще хващат почтените хора, които действително не заплашват животи, сподели още Карагегов.

Вижте целия диалог във видеото:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР