Парламентът прие решение, с което даде мандат на премиера Кирил

...
Парламентът прие решение, с което даде мандат на премиера Кирил
Коментари Харесай

Парламентът свали ветото върху преговорите на Скопие с ЕС

Парламентът одобри решение, с което даде мандат на премиера Кирил Петков да утвърди преговорната рамка с Република Северна Македония, препоръчана от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. 170 депутати гласоподаваха " за ", 37 " срещу ", 21 се " въздържаха ".

Решението за повдигането на българското несъгласие върху договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз бе подкрепено от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България "

Имаше три плана за решение, като бе признат този на " Демократична България ". Предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи не бяха подкрепени.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, чийто автограф стои под плана за решение посочи, че френското предложение е положително и това е било декларирано и от външната министърка Теодора Генчовска.

" Чуйте какво споделят в Скопие. Това е най-ясната индикация ", съобщи Иванов.

Той посочи, че най-силният инструмент за напън е процесът на договарянията и напомни какво се е случвало в България, до момента в който тя е преговаряла с Европейски Съюз.

" Именно тогава България направи най-големите промени, принудена, уверена, подтикната, от изискванията, които й бяха сложени. Няма по-голям инструмент за промяна от предприсъединителния развой ", съобщи Иванов.

Той изясни, че България не подвига ветото, а укрепва силата на своето несъгласие. И добави, че в случай че Скопие не извършва своите задължения ветото ще бъде със силата на цялото европейско семейство.

" Като не трансформират Конституцията няма да видят договаряния ", безапелационен бе Иванов.

И добави, че това е безусловно еднопосочно във френското предложение.

" Няма да бъде позволена никаква неравнопоставеност. Желязно изискване. Сега това е обезпечено с гаранции на всички европейски институции ", сподели Иванов.

Според него " ние нямаме време да не бързаме ".

" Френското председателство е оня прозорец на опция, от който да се възползваме. Като завърши политическите условия изчезват. Всеки, който се противоиоставя, поема риска да пропуснем извънредно значим късмет да получим висока степен на гаранции.

Нашият интерес е в последна сметка Западните Балкани да получат европейска вероятност, това е наш интерес. Истинска съгласуваност, превъзмогване на травматични разделения.

Най-добрият метод, в който ние можем да се съберем дружно, е да станем част от европейското семейство. Няма граници. Това е, което желаеме за двете общества, това е което можем да реализираме през днешния ден ", сподели още Иванов.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че партията постоянно е подкрепяла присъединението към Европейски Съюз на Западните Балкани.

Тошко Йорданов ( " Има подобен наод " ) съобщи, че френското предложение не покрива условията на България и в него има отклонения от досегашните позиции на Народното събрание и КСНС по тематиката.

" Днес ще е срамен ден за България, тъй като както постоянно народни представители ще бъдат национални предатели ", разяснява той.

" Отклонението е обявянето на изискването за Конституцията. Това е надграждане на българската позиция ", отговори му Иванов.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов посочи, че президентът Макрон е споделил, че е извършен доста мощен напън върху България. Според него не става въпрос за български компромис, а евроатлантически компромис. Той посочи, че този напън не се крие, а хората, които го упражняват, даже се хвалят с него.

" Ветото показваше геройство и темперамент, до оня ден беше консенсусни. Преди три дни се оказа, че не е по този начин. С Македония покупко-продажби не можем да вършим ", сподели Костадинов.

Той посочи, Скопие ще отхвърли всяко съглашение, тъй като е под въздействие на Сърбия.

" Македония е България, България е Македония ", сподели Костадинов.

Христо Иванов го репликира:

" България е сериозна страна. Да, върху нашата дипломация се упражнява всекидневно напън. Така е на интернационалната сцена. Македония да се доближава към Европейски Съюз и да излезе от сръбската орбита - това е нашият интерес. Да, Македония е България и България е Македония и това ще стане в Европейски Съюз ".

Иванов добави:

" Аз съм разговарял неведнъж с посланици на европейски страни, постоянно съм защитавал българския народен интерес. Бих разговарял и с съветския псланик. Бих й споделил, че е време да си тръгне от България ".

Мустафа Карадайъ изясни, че въпросът е да се отпуши преговорният развой и това не значи участие още в този момент.

" Няма потребност всяка тематика да я употребяваме за разделяне в обществото ", съобщи той.

Атанас Славов ( " Демократична България " ) посочи, че френското предложение реферира към протоколите на междуправителствената комисия.

" Изключително условия в протокола е разсекретяването на документите на УДБА. Да се види кой е издевателствал над българите ", сподели Славов.

Според него френското предложение е положително, тъй като слага висок европейски стандарт. И всичко повече, което желаеме, би трябвало да го реализираме в двустранните връзки със Скопие.

Тошко Йорданов репликира:

" Във френското предложение се оставя отворена врата за езика. Македонците ще могат във всеки един контракт да настояват, че приказват на македонски език. Македонски език няма. Всеки, който твърди противоположното е народен изменник. Историческите проблеми са поставени след повдигането на ветото. Вдигайки ветото, ние губим всевъзможен надзор ".

Славов отговори:

" Нищо в процеса на присъединение не може да бъде тълкувано като признание от България на съществуването на македонски език. Това написа в предлагането, с приемането му ние не признаваме съществуването на македонски език. Няма по какъв начин да чакаме всички държави-членки да застанат зад нашите основателни искания ".

Той добави, че когато стартират договарянията ние ще можем да постановяваме " не едно, а доста вета ". И ние не понижаваме, а ускоряваме контрола върху преговорния развой.

Тома Биков (ГЕРБ) посочи, че политиците би трябвало да се преценяват с действителностите и с обстоятелствата, а не с желанията.

" В Балканската война България получава предложение да вземе Егейска Македония. Нашето предпочитание е да вземем и Вардарска Македония. И по тази причина най-после получаваме единствено Пиринска.

Можем ли да получим по-добро от това предложение? Аз мисля, че нямаме такава опция. Може да желаеме, може нашите хрумвания да са доста обективни, само че можем ли да го получим ", сподели Биков.

Той добави, че стъпката, която се прави през днешния ден не е доста огромна. И че Бъгария и Република Северна Македония не са били в една общественост от 1878 година насам.

" Всички старания на българската страна би трябвало да са хората от двете страни на границата да живеят в обща геополитическа цивилизационна зона. Тогава ние ще станем един народ ", сподели Биков.

И добави, че след 150 години разделяне, след две национални произшествия, не можем да чакаме бързо да имаме естествени връзки.

Според Биков ветото е свършило своята работа, тъй като е фокусирало българските претенции и те са били разбрани от сътрудниците в Европейски Съюз.

" Не чакам някой различен да отбрани българския народен интерес ", сподели Биков.

И добави:

" Ние би трябвало да сме подготвени да даваме на Македония, с цел да имаме въздействие там. Не можем да чакаме обич от Македония. Точно романтизмът ни докара до това през днешния ден - да не можем да приказваме през днешния ден на един език с нашите братя, макар че приказваме на един език.

Който е срещу България в Скопие е и срещу в Европа. Ние се опитваме да измъкнем Македония от орбитата на Югославия. Европейски Съюз е средство и голяма опция България да бъде мощна страна. Френското предложение демонстрира, че България не е слаба страна. През Европейски Съюз имаме повече принадлежности за защитим националния си интерес.

Единствената ни разлика е по кое време да се случи началото на договарянията. И тук има гаранция, че въвеждането на българите в Конституцията ще подсигурява техните права. Българите в Македоняи са с нарушени права. Една не дребна част от тях поддържат това съглашение. Над 100 хиляди са с български паспорти.

Да вземем това, което ни се дава в този момент и от на следващия ден да продължим да се борим за това, което ни се поставя ".

Настимир Ананиев ( " Продължаваме промяната) съобщи:

" Македония е България? Да, а България е Европа. В чии интерес е да стопираме Македония за Европейски Съюз ".

Екатерина Захариева (ГЕРБ) разяснява, че гласоподава с чиста съвест за предоставяне на зелена светлина на Скопие.

" Правата на македонските българи, езика на омразата, прекратяване на дискриминирането, стават част от клъстъра " Фундаментални въпроси " и ще се следят през целия път на прегоорите. Исканията на българия не са дребнаво историческо заяждане, а битка за сегашното и бъдещето ", сподели Захариева.

Според нея проблемите ни със Скопие не са двустранен въпрос, а европейски въпрос за отбрана на правата на индивида, развиване на добросъседски връзки и други Захариева посочи че българската дипломация е съумяла да изясни, че това в действителност не е просто двустранен въпрос. И призна, че това е лишило 2 години.

Кристият Вигенин (БСП) съобщи, България е върнала тематиката за Западните Балкани в Европейски Съюз. Според него поради неналичието на доброжелателност и некомпетентността на българското държавно управление е довела обстановката до блокаж.

" В момента няма държавно управление, няма парламент. Колеги от ГЕРБ, можехте ли да изчакате с една седмица с вота на съмнение? " ИТН " - нали свалихте да не бъде държавното управление, с цел да не бъде изършено изменничество. Преди два дни вашият министър предлага на праивтелството да бъде свалено ветото ", сподели Вигенин.

Според него основен миг е двустранният протокол в това предложение, само че този протокол не е подписан и не е контрактуван напълно. Вигенин счита, че депутатите нямат надзор върху наличието на този протокол.

" И по какъв начин може министър в оставка да подпише подобен протокол ", попита той.

И добави:

" Как смятате, че наподобява всичко това в очите на българските жители? Даже и най-хубавото предложение да е отново не наподобява безапелационно да се юрнем всички през глава да утвърждаваме нещо, което някои настояват, че в никакъв случай към този момент няма да има по-добро предложение. Реално ни притискат, не че е по този начин.

" Предложението е стъпка във вярната посока, само че има детайли, които не ни удовлетворяват, пресичат алените линии, които сме дали при основаването на правителстото.

Не сме подготвени на компромис по този въпрос през днешния ден. Имаме потребността да продължим полемиките.

Предлагаме Народното събрание да не взема дефинитивно решение през днешния ден, да продължим договарянията със идващото председателство. Да се стабилизира политическата обстановка.

Компромис през днешния ден значи компромис с българския интерес. Българска социалистическа партия не е подготвена през днешния ден да направи подобен компромис ".

Вигенин сподели, че Българска социалистическа партия е срещу предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а плана на " Демократична България " е " по-близо до истината, само че незадоволително ". Затова партията ще гласоподава " въздържал се " по този план.

" Каквото и да се реши през днешния ден проблемите остават ", заключи Вигенин.

Малко преди гласуването от " Възраждане " използваха цялото си време, с цел да се упражнят на тематика " национално изменничество " от парламентарната естрада. Включително си правеха реплики един на различен, с цел да могат по-късно да имат и дуплики. Депутатите от " Възраждане " се заканиха в идващ парламент да ревизират това решение.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР