Парламентът прие на второ четене промени в Закона за висшето

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за висшето
Коментари Харесай

След разгорещените дебати: Парламентът вдигна заплатите в университетите

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за висшето обучение, свързани с нарастване на заплатите на преподавателите, импортирани от ГЕРБ-СДС.

Заложено е нарастване на заплатите на преподавателите в държавните висши учебни заведения, както и на стипендиите на докторантите. Eжегодно, с правенето на плана на държавния бюджет за съответната година, Министерският съвет би трябвало да възнамерява прехвърлянето от държавния в размер, който обезпечава постигане на междинна брутна работна заплата за университетския състав в държавните вузове не по-малка от 180 % от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Предвижда се стипендиите на докторантите, финансирани от държавния бюджет, да се дефинират от Министерския съвет в размер, не по-малък от 150 на 100 от минималната работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които са оповестени публични данни на Националния статистически институт.

Парламентът записа средствата от държавния бюджет за финансиране на висшето обучение да се възнамеряват годишно в размер, не по-малък от 0,9 на 100 от брутния вътрешен артикул.

Предвижда се минималната съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се дефинира годишно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125 % от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Министърът на образованието и науката в оставка Галин Цоков беше в пленарната зала и означи, че Министерството на образованието и науката (МОН) поддържа законопроекта с редакциите, които са създали. Той посочи, че във връзка с повишението на заплатите, от позиция на тяхното обвързване със междинната брутна работна заплата за предната година в страната, МОН поддържа това предложение и концепцията е посредством тези текстове да се подобрят изискванията за работа във висшите учебни заведения и научните институти.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР