Парламентът прие на второ четене промени в Закона за кредитните

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за кредитните
Коментари Харесай

Депутатите приеха ключов закон, свързан с банковия надзор

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за кредитните институции, импортирани от Менда Стоянова от ГЕРБ. Целта на измененията е рационализиране регулаторната рамка на банковия контрол.

С текстовете би трябвало бъде реализирано сходство с рекомендациите от отчета на Програмата за оценка на финансовия бранш и с поетите от Българска народна банка задължения в отговор на отчета. Усъвършенства се режимът за контролиране на риска, произлизащ от експозициите, които банките образуват към свързани с тях лица - админи на банката, нейни акционери с дипломиран или по-висок дял, лица, които управляват банката, дъщерни сдружения на банката и другите, избрани като свързани с банката лица.

С промените бяха признати промени и в Закона за Българска народна банка, съгласно които за съвещанията на Управителния съвет на Българска народна банка ще се води протокол, който се подписва от присъствалите на съвещанието членове на управителния съвет и от изготвилия протокола. Информация за решенията на Управителния съвет ще се разгласява на страницата на банката в интернет, с изключение на когато решенията съдържат професионална, банкова, комерсиална или друга правнозащитена загадка.

Управителният съвет на Българска народна банка ще ползва надзорни ограничения и ограничения за ранна интервенция, ще дава утвърждения, позволения и единодушия в плануваните от закона случаи. С новите текстове се прецизира, че подуправителят, управляващ ръководство " Банков контрол ", упражнява надзорните си пълномощия и оперативното управление на ръководството независимо и без значение от функционалностите на другите ръководства на Българска народна банка. Подуправителят, управляващ ръководство " Банково ", ще упражнява надзорните си пълномощия и оперативното управление на ръководството независимо и без значение от функционалностите на другите ръководства на Българска народна банка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР