Парламентът прие на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна

...
Парламентът прие на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

НС прие механизъм за плащане на онколекарства на болниците

Парламентът одобри на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща онколекарствата на лечебните заведения.

Идеята е НЗОК да спести обществен запас от средствата, които заплаща за лекарства за лекуване на онкологични болести, показват вносителите от ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Според гласуваната смяна Касата ще заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, не по-висока от междинната претеглена стойност. Ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.

Договорите сред Здравната каса и изпълнителите на здравна помощ, спомагателните съглашения към тях и документите, свързани със сключването, изменението и прекратяването им, може да се сформират както на хартия, по този начин и като електронен документ, и се подписват от страните с дипломиран електронен автограф, написа Българска телеграфна агенция. Те се изпращат посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване.

Депутатите одобриха в период до 1 април 2024 година министърът на опазването на здравето да сътвори разпоредба в сходство с условията на този закон. А от 1 юли 2024 година НЗОК да заплаща лекарствените артикули на стойност, равна на цената, избрана от признатия механизъм за пресмятане.

До 1 юли т.г. договорите, подписани до влизането в действие на този закон сред изпълнителите на болнична здравна помощ и притежателите на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули, се привеждат от тях в сходство с условията на този закон.

От 1 юли 2024 година притежателите на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули ще би трябвало да възвръщат разликата сред цената на медикаментите, заплатени от НЗОК и цената, на която лекарствените артикули са доставени на изпълнителите на болнична здравна помощ при изискванията и по реда на закона.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР