Парламентът прие на второ четене изцяло новия Закон за хората

...
Парламентът прие на второ четене изцяло новия Закон за хората
Коментари Харесай

Народното събрание прие новия Закон за хората с увреждания

Парламентът одобри на второ четене напълно новия Закон за хората с увреждания. Законът планува даването на всички ограничения за поддръжка да се реализира от една конструкция, която би трябвало да обезпечава поддръжка на хората с увреждания и да основава опция на страната по-ефективно да провежда политиката за тяхното приобщаване.
Създаване на Съвет за наблюдаване
Той ще се състои от 9 членове – по двама ще се дефинират от омбудсмана и ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация, четирима ще бъдат излъчени от организациите на хората с увреждания и един – от Българска академия на науките. Мандатът на всички членове ще бъде с дълготрайност 4 години, а те няма да получават заплащане за активността си. Съветът ще би трябвало да заседава един път на 3 месеца и показва в Народното събрание отчет за активността си. Новият орган ще работи за отбрана и гарантиране на правата на хората с увреждания, съдействие и взаимоотношение с държавните и локалните органи и с поданството общество.
Под шапката на Държавна организация за хора с увреждания
Законопроектът планува от 1 януари 2021 година основаването на Държавната организация за хората с увреждания, която да реализира действия, свързани с правене на самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната конструкция да координира осъществяването на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.
Националният съвет за хората с увреждания ще се управлява от вицепремиер
Такова беше и първичното предугаждане в законопроекта, само че текстовете бяха изменени от ГЕРБ след абсурда с някогашния вицепремиер Валери Симеонов. След като майките на деца с увреждания от „ Системата ни убива “ желаеха неговата оставка, мотив за която станаха думите по техен адрес „ кресливи дами “ с „ сякаш заболели деца “, се оказа, че като отраслов вицепремиер той би трябвало да поеме Съвета. Тогава ръководещите разписаха, че той ще се управлява от обществения министър, само че след гледище на самите майки остарялото състояние беше върнато.
Ще бъдат избрани координатори по правата на хората с увреждания
Новият закон цели да пази и подсигурява правата на хората с увреждания, както и да сътвори условия за общественото им приобщаване. Основните правила на закона са персонален избор и самостоятелност на хората с увреждания и фамилиите им, равнопоставеност и недискриминация. Средствата, които ще се отпускат на хората с увреждания са за здравна, трудова и психическа рехабилитация, обучение и професионално образование, както и достъп до обществени услуги и персонална помощ.
Индивидуалната оценка излиза на напред във времето
Оценката ще изследва функционалните усложнения на индивида с увреждане, свързани със здравословното му положение и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните действия. Тя ще се изготвя по сегашен адрес от профилиран отдел в дирекциите „ Социално подкрепяне “, която ще се прави по искане на индивида с увреждане или упълномощено от него лице. Хората с увреждания ще подават заявление-декларация, формуляр за самокритика за усложненията им в домашни условия и отвън тях, медицински документи или експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Документите ще могат да се подават персонално в дирекциите „ Социално подкрепяне “ или по електронен път.
Финансова помощ по няколко посоки
Съгласно самостоятелната оценка хората с увреждания ще имат право на финансова поддръжка за помощни средства, за съоръжения, уреди и медицински грижи. Хората ще имат право още на финансова поддръжка и за персонално моторно транспортно средство, за пригаждане на жилище, за водолечение или рехабилитация, за наем на общински жилище. Директорите на дирекции „ Социално подкрепяне “ ще издават заповедите за разпределяне на финансовата поддръжка. Въз основа на самостоятелната оценка ще се издават направленията за даване на персонална помощ с брой часове, обществени услуги или тип поддръжка.
Въвежда се квота на претовареност
Задължението на работодателите да дефинират работни места за назначение на хора с увреждания провокира спор в пленарна зала. Част от „ Обединени патриоти “ желаеха квотите да отпаднат, само че това предложение не срещна утвърждението на болшинството. От парламентарната естрада мярката бе оспорена от водача на НФСБ и някогашен вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, съгласно който механизмът на глобите и вменяване на такова обвързване на работодателите не са верни.
Така от през днешния ден всички работодатели ще имат задължението да назначат един човек с трайни увреждания, в случай че предприятието им се състои от 50 до 99 служащи или чиновници. Ако то имат над 100 служащи, тогава хората с увреждания би трябвало да бъдат 2 на 100 от средносписъчния състав. При несъблюдение са планувани и наказания.
Управляващи и съпротива още веднъж се хванаха за гушите
Управляващи и съпротива за следващ път влязоха в спор в Народното събрание поради отсъствието на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при гласуването на част от наредбите в новия Закон за хората с увреждания. Заради в началото постигнатия консенсус по преобладаващата част от текстовете, работата по второ четене в пленарна зала протичаше без доста диспути. Нормалният темп обаче бе нарушен от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която насочи процедурно предложение за прегласуване на една от наредбите. От парламентарната естрада тя се аргументира с отсъствието на водача на левицата от зала, както и с обстоятелството, че от Българска социалистическа партия са внесли различно предложение, а Нинова не е там да го отбрани. В последна сметка текстът бе прегласуван, а с цел да отбрани ръководителя на партията, на трибуната излезе националният представител Георги Гьоков. Той упрекна председателстващия съвещанието Емил Христов, че е позволил пропаганда под формата на процедура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР