Парламентът прие на първо четене Законопроект за удължаване до 31

...
Парламентът прие на първо четене Законопроект за удължаване до 31
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите удължиха действието на Бюджет 2021

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за удължение до 31 март т.г. на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване /ДОО/ за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2021 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

В поддръжка на законопроекта гласоподаваха 122-ма депутати ,

10 бяха "против " и 74 се въздържаха. В гласуването участваха 198 народни представители в залата и осем онлайн.

В претекстовете се показва, че заради справедливи условия държавният бюджет за 2022 година не беше признат преди началото на бюджетната година.

Със законопроекта се удължава действието на заплащания, размери и квоти, които се резервират на равнищата от 2021 година до 31 март 2022 година

Сред тях са минималният размер на главната заплата на най-ниската служба за държавен чиновник, размерът на наложителната здравноосигурителна вноска от 8 % и осигурителните вноски за фондовете на ДОО, размерите на месечния застрахователен приход, размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст, средномесечният приход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за фамилните помощи за деца, дневният най-малък и оптимален размер на компенсацията за безработица, размерът на общата годишна квота на ваучерите за храна и други размери на обществени заплащания.

Законопроектът планува и опазване до 31 март 2022 година на коефициента от 1,2 за образуване на възнаграждението на асистентите на хората с увреждания по Закона за персоналната помощ. От "Възраждане " и от ГЕРБ-СДС желаеха отпадането на този параграф. "С това, което ни оферират през днешния ден, още веднъж се отсрочва с три месеца увеличението на това заплащане ", аргументира се Елена Гунчева / "Възраждане "/.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански / "Има подобен народ "/ сподели ,

че сред първо и второ четене от ръководещата коалиция ще предложат отпадането на параграфа. Няма потребност ненужно да обезпокоим тъкмо тези майки на деца с увреждания. Законът ще влезе в действие от 1 януари с коефициент 1,4, уточни той.

Преобразуването на Агенцията за хората с уврежданията в държавна организация се отсрочва с шест месеца .

От Движение за права и свободи оповестиха, че ще предложат този период да се удължи до края на годината, а не както е планувано в този момент - до края на юни.

Със законопроекта се дефинират оптималните размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети, и оптималните отговорности за разноски, които могат да бъдат насъбрани по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет в размер не повече от 25 на 100 от избраните им със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година годишни размери за съответния индикатор.
Срокът за оферти по законопроекта сред първо и второ четене беше понижен от седем на пет дни, т.е. изтича в понеделник в 18:00 часа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР