Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето
Коментари Харесай

НС прие на първо четене на Закона за здравето

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за здравето със 125 гласа “за ”, 0 “против ” и 69 въздържали се, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От ГЕРБ, “Обединени патриоти ”, Движение за права и свободи, “Воля ” и самостоятелни депутати поддържаха законопроекта, само от “БСП за България ” се въздържаха.

Очаквано измененията не бяха подкрепени от групата на Българска социалистическа партия. “Ако желаеме да има същински надзор върху прозрачността на харченето на парите, които страната дава за ковид, изключително тези, които се дават по мярката 60/40. Още през днешния ден Българска социалистическа партия ще внесе предложение за това в деловодството на Народното събрание ”, заяви от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите й комисията би трябвало да се състои от представители на всички парламентарни групи, а управлението й би трябвало да е от опозицията, с цел да има явен доклад на парите, заяви още Нинова. Нямате явен проект за това по какъв начин се излиза от икономическата рецесия, обърна се Нинова към ръководещите.

“Нашата поддръжка за ограниченията против разпространяването на вируса са безрезервни в този момнент, само че въпреки това се въздържаме на първо четене от поддръжка, защото има неща, които просто не могат да бъдат преодолени и те са в три съществени посоки ”. На първо място, сподели той, въведената т. н. санитарна изключителна конюнктура, тя няма кокнституционна основа. „ Според нас това може да докара до непредвидени правни последници “, уточни депутатът от левицата Явор Божанков.

“Воля ” поддържа измененията в Закона, който влиза в действие след унищожаване на изключителното състояние. “Ниеще подкрепим на първо четене този законопроект и есетствено се надявам всички вие, а и ние ще внесем оферти за промяна преди второ четене ”, сподели Пламен Христов от Воля.

Групата на Обединени патриоти също поддържа измененията. „ Групата на Обединени патриоти ще поддържа на първо четене сегашния план на закона “, съобщи Калин Поповски.

Законопроектът бе подсилен и от Движение за права и свободи, заяви доктор Джевдет Чакъров от партията. “ДПС поддържа като цяло измененията в Закона за здравето, тъй като има нужда от подобен закон за ограниченията, които ще продължат да работят след анулацията на изключителното състояние на 13 май за ограничение на епидемията от ковид и за подкрепяне на бизнеса, заетостта и жителите. Подкрепяме и по прицнцип измененията в член 61 и член 63 от Закона за здравето, с които се дават пълномощия на министъра на опазването на здравето за въвеждане на ограничения за запазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна и в обособени обитаеми места и области. По отношение на определената техника имаме запаси, само че се надяваме те да бъдат прецизирани сред първо и второ четене, за което ние ще създадем съответните оферти ”, сподели още той.

Текстовете към този момент получиха одобрениeтo на парламентарната Комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага ограниченията за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничението на икономическите последствия от нея, които да бъдат прилагани след края на изключителното състояние. Срокът му изтича на 13 май, а държавното управление взе решение да не предлага неговото удължение.

Законопроектът цели основаването на правна рамка, която да подсигурява забавянето на разпространяването на болестта, както и естествената работа на здравната ни система.

В него е написано, че всички противоепидемични ограничения ще се дефинират с акт на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев или на шефа на съответната районна здравна ревизия по предложение на основния държавен здравен контрольор.

Здравният министър ще дефинира и наложителната изолираност на болните от заразни заболявания, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезнали у нас от други страни.

Освен в здравната сфера, част от ограниченията са и социално-икономически. Предвижда се употребеният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и застрахователен стаж.

Предлага се още да не се организира Национално външно оценяване за възпитаници от IV и X клас за тази образователна година.

Законът би трябвало да бъде признат на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май, което значи, че депутатите би трябвало да се съберат на второ изключително съвещание най-късно при започване на идната седмица. Следващото съвещание на Народното събрание е във вторник от 13 часа, разгласи ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева.

Работата на Народното събрание се възвръща на 14 май. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР