Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта,
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за хазарта, предложени от „Има такъв народ“

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за хазарта , препоръчани от Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов от " ИТН " (ИТН) , със 140 гласа " за ", 5 - " срещу " и 47 " въздържал се ". Срокът за оферти сред двете четения беше понижен на три дни.

Депутатите отхвърлиха втория законопроект за промени в Закона за
хазарта с вносители Деян Петков, нечленуващ в Народното събрание група, и депутати от разнообразни парламентарни групи, измежду които на " Продължаваме Промяната ". Той получи поддръжка от 24 народни представители, " срещу " бяха 112 депутати, 52 се въздържаха.

С гласуваните промени на Има Такъв Народ, се уголемява обсегът на хазартните игри, проведени от Директива за птиците " Български състезателен тотализатор " (БСТ) , като към тях се включат и игри със
залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства. Разширяването на портфолиото ще докара до повече средства за физическото образование, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или създаване на нови спортни уреди в държавните и общинските учебни заведения, показват в претекстовете си вносителите.

Промяната ще докара и до усъвършенстване на финансовите резултати и на самото държавно дружество.

Със законопроекта се регламентира също организирането на
хазартни игри от тотализатора посредством пунктове за приемане на залози и посредством устройства на самообслужване.

Общият брой на пунктовете да не може да надвишава 3000 на територията на страната, гласоподава Народно събрание.  Максималният им брой се предлага, с цел да се избегне неконтролируемото разпространение на
хазартни игри от държавното дружество.

Предвижда се хазартните игри да се провеждат посредством пунктове за
залози, ситуирани в лични или наети пространства от тотализатора, в лични или наети пространства от външни лица, с които той има подписан контракт за разпространяване от негово име и за негова сметка; и посредством устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

Цончо Ганев от " Възраждане " разяснява, че от Политическа партия не са подкрепили на бюджетна комисия личния си законопроект, който ще подсигурява стотици милиони доходи. Той означи, че законопроектът е предвиждал тотото да резервира монопола си в разпространяването на талончета за триене, като те да могат да се популяризират с изключение на в тотопунктовете и на други места. Ганев добави, че от " Възраждане " ще поддържат този законопроект, както и другия на Каримански.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) разяснява, че в законопроекта на сътрудниците му се предлага изменение, тъй че да се разреши търкането на билетчета свободно в цялата комерсиална мрежа. Това не можем да допуснем в този момент, без да знаем по какъв начин се управлява, без да знаем дали това няма да сътвори централизация в тъкмо избрани, било то франчайз обекти или други такива, уточни той. 

Венеция Ангова от " Продължаваме Промяната " разяснява, че незабавната задача е да предотвратят банкрута на " Български състезателен тотализатор " и да запазят тотопунктовете. Тя означи, че още през 2019 година е заложено към 60 % от пунктовете да затворят през август, тази година. " Системните промени за ремоделиране на бранша, считаме, че е належащо да бъдат паркирани на този стадий ", сподели Ангова. Като причини за това тя уточни неразбираемия мандат на Народното събрание и нуждата да се концентрират върху промените в Плана за възобновяване и резистентност. 

Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " сподели, че би трябвало да усъвършенстват
хазарта, тъй че да е от помощ на фиска . Той уточни, че от левицата ще поддържат и двата законопроекта, като главната цел е да се подсигурява ползата на БСТ. Трябваше на 8 август да се закрият няколкостотин - 1000 пункта на тотото, с цел да бъде още по-приятно за частния бизнес да си натрупа облагите, разяснява Гечев. Сега би трябвало да вземем решение, което да минимизира загубите - едното е да запазим пунктовете на държавния тотализатор, и второто - сред първо и второ четене да увеличим полето на реализация на инструментите, на услугите, които предлага, добави той. 

Бившият министър на спорта Красен Кралев уточни, че законопроектът на Любомир Каримански е най-благоприятен и съответен за потребностите на " Български състезателен тотализатор ". С плана на Има Такъв Народ ще бъдат отстранени някои от пропуските, позволени с последната смяна на Закона за
хазарта, свързани със затваряне на близо 1000 пункта през август 2022 година В момента БСТ разполага с 640 лични пункта за залози и 960 - на сътрудници, уточни той. Кралев сподели още, че с измененията на Има Такъв Народ предприятието ще усъвършенства своето портфолио и още през идната година ще се даде опция за осъществяване на доходи от близо 350 млн. лв.. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР