Парламентът прие на първо четене промени в Закона за Държавна

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за Държавна
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в закона за ДАНС, свързани с данни на пътници

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за Държавна организация "Национална сигурност " /ДАНС/. От гласувалите 133 народни представители 93 бяха "за ", двама - "против ", а 38 се въздържаха.

В отчета на комисията по правни въпроси се показва, че с измененията се вкарват условията на европейска инструкция по отношение на потреблението на резервационни данни на пасажерите за попречване, откриване, следствие и наказателно гонене на терористични закононарушения и тежки закононарушения.

С измененията се добавя описът от закононарушения, за които се дават и обработват резервационните данни на пасажерите. Прецизират се разпоредбите за приемане и култивиране на данните, периодите и редът за тяхното предпазване, достъпът до данните и редът за унищожаването им.

Урежда се редът за даване и продан на резервационните данни на пасажерите с националните звена, с Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на правоприлагането /Европол/, с други способени органи на страни членки на Европейски Съюз и с трети страни, както и редът за даването на статистическа информация на Европейска комисия. Предвидено е и обвързване за даване на Националното звено на данните на екипажа. Предвижда се въздушните превозвачи да съхраняват резервационните данни на пасажерите, транспортирани по въздух, за период до 5 години.

С измененията се уточняват и наредбите за дейностите, реализирани от ДАНС, състезанията за назначение на държавна работа, статутът на държавните чиновници и дисциплинарните нарушавания, осъществявани от тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР