Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета за 2021

...
Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета за 2021
Коментари Харесай

Само ГЕРБ не подкрепи актуализацията на бюджета, ДПС гласува `въздържал се` |

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета за 2021 година със 130 гласа " за ". Само ГЕРБ гласоподава " срещу ", а Движение за права и свободи се въздържа.  

Още по време на разискванията в залата депутатът от ГЕРБ Тома Биков съобщи, че от партията няма да поддържат препоръчаната актуализация.

" Нямаме доверие на служебното държавно управление, няма да подкрепим, защото не участваме в ръководещото болшинство. Затова ние ще гласуваме не " въздържал се ", а " срещу ", съобщи той.

Според Биков актуализацията ще има тежки последствия върху бюджета за 2022 г. Той се обърна към парламентарните групи в залата:

" Вие можете да имате положителни планове. Но няма да имате никакъв надзор между първо и второ четене, когато всички парламентарни групи почнат да оферират нови оферти. "

Той отбеляза, че тогава актуализацията няма да има нищо общо с препоръчаната и посочи, че " цялата процедура е сбъркана ".

" Първо се избира държавно управление. 46-ото и 45-ото Народно събрание са провалени парламенти, тъй като не могат да излъчат държавно управление. Те са мъртвородени ", означи Биков и изясни за какво: " защото не могат да изпълнят главните си отговорности ".

Може ли една актуализация да прави съществени промени. Кой ще поеме отговорност, попита още Биков и добави, че цената ще платят българските жители.

Депутатът от Има Такъв Народ Мика Зайкова му отговори, че " ние не сме президентска, а парламентарна република. Вие (ГЕРБ) не сте изолирани. Не ние, а Вие вършиме предизборна пропаганда. Всички ние носим отговорност за актуализацията на бюджета и мисля, че не сте прав ".

" Вие не сте част от ръководещото болшинство и това е една добра стъпка ", добави депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Той означи, че никой не пречи на ГЕРБ да поддържа актуализацията. 

" Още предишното Народно събрание от Българска социалистическа партия настоявахме за актуализация на бюджета ", категоричен бе той. 

" Парламентът няма право да предлага бюджет. Този, който го създава и предлага, носи отговорност за него. Причината за липса на болшинство е точно в Има Такъв Народ. Вие отказвате да поемете отговорност, по тази причина и се вършат всевъзможни безумни оферти, които нямат общо с действителността ", сподели в своя отбрана Биков.

Председателят на ИБГНИ Мая Манолова съобщи, че от парламентарната група поддържат актуализацията, тъй като парите би трябвало да бъдат върнати на българските жители.

" Става въпрос за едни близо 2 млр. лв.. От друга страна, понижението на бюджетния недостиг не подхожда на упованията на жителите ", означи тя. 

Манолова уточни, че от парламентарната група ще упорстват с актуализацията да бъдат подкрепени най-тежко засегнатите от пандемията браншове като туризъм, земеделие и превоз. ИБГНИ упорства и 70 млн. лева за животновъдите, както и спомагателни средства за служителите на реда, които би трябвало да отхвърлен мигрантския напън, и пожарникарите, които се бореха с пожарите това лято. 

Демократична България също поддържа препоръчаната актуализация . Депутатът Найден Зеленогорски съобщи, че това се случва при изискване, че ще бъдат поправени бюджетите на локалните общини, с цел да постъпят повече пари за тях. Демократите ще създадат своите оферти преди второ четене.

Йордан Цонев сподели, че Движение за права и свободи ще предложи нарастване на приходите от акцизи.

" Странно е за какво няма увеличение на приходите в акцизи. Не можем да оставим акцизите по този начин, бъдете удобен, господин министър ", обърна се Цонев към финансовия министър Асен Василев.

" Що се отнася до приходите от акцизи - ние заварихме доста закъснение в приходите от тях - над3 %. В бюджета е заложено това закъснение да бъде наваксано. Към момента на правенето на бюджета изглеждаше, че ще успеем да го наваксаме до края на годината ", отговори му Асен Василев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР