Парламентът прие изменение на решението си от вчера за налагане

...
Парламентът прие изменение на решението си от вчера за налагане
Коментари Харесай

Депутатите потвърдиха мораториума върху цените на тока, водата и парното от днес

Парламентът одобри изменение на решението си от през вчерашния ден за налагане на от 1 януари 2021 година Предложението през днешния ден бе направено от " Продължаваме промяната " , откакто през вчерашния ден депутатите от обединението направиха гаф и гласоподаваха мораториума по предложение на ГЕРБ. Със 132 гласа " за ", 4 " срещу ", двама " въздържали се " депутатите одобриха смяната - мораториумът влиза в действие от през днешния ден, 16 декември и е със мощ до 31 март, само че публично това ще се случи от деня на обнародването му в Държавен вестник.

Това бе признато и с, събрала се на изключително съвещание през вчерашния ден.
 ГЕРБ не са срещу смяна на мораториума, само че първо желаят да четат
ГЕРБ не са срещу смяна на мораториума, само че първо желаят да четат

Атанасова желае да се направи забележка към Лена Бориславова

Преди това народните представители гласоподаваха няколко оферти и ги отхвърлиха - на ГЕРБ да отпадне датата 16 декември, която няма да е съответна поради цените; по предложение на Движение за права и свободи да се анулира въобще решението; на " Възраждане " - датата 31 март да бъде сменена с 30 април. На Делян Добрев от ГЕРБ да има редакция на точката, която се разисква през днешния ден - мораториумът да важи от през днешния ден до 31 март, а точно " като се изключи определянето на планирана пазарна цена на ел. сила за задачите на формиране на наградите, създадена от централи с обща инсталационна мощ 500 и над 500 киловат/часа. Тази публицистична корекция провокира спор в залата и обвинявания от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че без тези промени 200 млн.лв. отиват за субсидиране на ВЕИ бранша.

Предложението бе отхвърлено с 98 гласа " за ", 76 " срещу ", 41 " въздържали се ". Тома Биков пък предложи прегласуване и се обоснова: " Да не се субсидират тези, които натрупаха огромни облаги, ВЕИ-тата, защото това е лобистко гласоподаване ". И вторият път предлагането бе отхвърлено.

Единствената призната корекция бе - мораториумът върху цените на тока да влезе в действие от деня на обнародването му в Държавен вестник - " за " бяха 131 депутати, " срещу " - 52, " въздържали се " - петима.

По време на дебата Жечо Станков от ГЕРБ предложи обезщетителен механизъм за компенсиране на небитовите консуматори с размер на 75% сред прогнозната пазарна цена и средномесечната на пазар " ден напред " на платформата на БЕХ, с влизане в действие от 1 декември 2021, както и обезщетителен механизъм за бизнеса, ВЕИ - от 1 януари - и двете оферти не бяха признати.

По време на дебата за изменение на мораториума ГЕРБ упорстваха да се спре да се диктува на Народното събрание от Министерски съвет, визирайки изявления на началника на кабинета Петков - Лена Бориславова.
 ГЕРБ се чудят дали Народното събрание е комедия или покруса по Хегел
ГЕРБ се чудят дали Народното събрание е комедия или покруса по Хегел

И Движение за права и свободи недоволстват, че пленарна зала се ръководи от Министерски съвет

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков стартира дебата по тематиката с това, че " мъглата се размърдва и след нея друга мъгла ". Не можем да забележим кой ще мисли ограниченията. " Вчера комисия в Народно събрание, през днешния ден желаете да измененията мораториума, Лена Бориславова да пристигна тук и да каже какви ограничения ще се вършат. Ако би трябвало да пристигна и енергиен министър ", сподели той. Биков изиска да не се трансформира с лека ръка енергийната система , защото би трябвало да се знае кой ще носи отговорност след приемане на ограниченията. Тръгнали сте след Българска социалистическа партия - могат да ви докарат единствено до някакъв банкрут , предизвести Биков.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия му отговори - " Учудвам се на вашата безочливост, при обстановката, в която докарахте страната, бизнеса и жителите да не могат да си заплащат тока и да обвинявате Българска социалистическа партия, вие доведохте до банкрут страната. "

Председателят на Народно събрание Никола Минчев изиска " да не се разменят квалификации за непросветеност ". Любомир Каримански от Има Такъв Народ се обърна към ГЕРБ да не са лицемерни . Правителството е единствено на два дни, какво желаете от министъра на енергетиката, дайте опция да си влезе в пълномощията, вие не знаехте и входовете на Народното събрание, уточни той.
 Депутатите се скараха кой има ВЕИ, до момента в който търсят в мъглата едни 200 млн. лева
Депутатите се скараха кой има ВЕИ, до момента в който търсят в мъглата едни 200 млн. лева

От ГЕРБ станаха на крайници и приветстваха, че нямат присъединяване в бизнеса с ВЕИ

След половин час отмора, поискана от ПГ на " Продължаваме промяната ", и гласоподаване бе признат мораториум на цените, тока и водата от обнародването в Държавен вестник до 31 март 2022 година След вота - Александър Иванов от ГЕРБ изрече негативен избор по тематиката за ВЕИ бранша. За него " Народното събрание е приел лобистко решение ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР