Парламентът прие доклада на главния прокурор Иван Гешев в периода

...
Парламентът прие доклада на главния прокурор Иван Гешев в периода
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента прие доклада на Гешев, БСП иска отговори за Пеевски

Парламентът одобри отчета на основния прокурор Иван Гешев в интервала януари – август 2020. "За " гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и "Воля ". Против отчета бяха само от социалистите, които предизвикаха чуването. Те още веднъж настояха за оставката на обвинител номер едно.

При представянето на отчета си Гешев взе под внимание досъдебното произвеждане на обвинения предприемач Васил Божков.

Обвинител номер едно удостовери казаното от него пред правната комисия в сряда - текат три инспекции, свързани с премиера Бойко Борисов и той е дал пояснения по тях. Те са свързани с информация за парцел в страна от Европейския съюз, с изтеклите записи с глас, наподобяващ този на Борисов, както и със фотосите на спалнята му.

Гешев още веднъж акцентира на непрекъснато намаляващия брой на върнатите каузи, които към този миг са едвам 2,8%. Оправданите лица с влезнал в действие правосъден акт пък са 1,9%.

Той още веднъж избори триумфите на прокуратурата в битката с битовата престъпност и телефонните измами.

"Искаме оставката на основния прокурор и няма да подкрепим отчета му. Народът не е задоволен от нивото на правораздаването и справедливостта. " Това разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

"Всеки има право на своето мнение и мнение, само че считам, че всичко, което вършим тук и което ще приказваме в идващите минути, е политика. Няма по какъв начин да избягаме от това, тъй като когато приказваме за господство на закона, за разделяне на управляващите, за битка с корупцията, както вашата значима роля в този развой, по този начин и нашата като народни представители, е изрично обрисувана. Всичко е политика, самият вие сте правили политически изявления. Включително и днешното си изявление завършихте с политически думи ", съобщи още Нинова, визирайки думите на Гешев, че прокуратурата няма да взе участие в политически игри и акции.

Според социалистите отчетът съдържа доста статистика, без съответни отговори на значими за публичния интерес въпроси. Нинова посочи мястото и ролята на прокуратурата и контрола върху фигурата на основния прокурор.

"Не търсете политически позиции в предизборна акция в това, което вършим. В продължение на 4 години ви сигнализираме за всевъзможни случаи на корупция по високите етажи на властта и когато е имало избори, и когато не е имало. Не обвинявайте нас политиците, че когато си вършим работата да направляваме изпълнителната власт, го вършим по политически подбуди или предизборни лозунги ", означи водачът на левицата.

Социалистът Антон Кутев акцентира, че основният прокурор може и да разполага с цялостна информация, само че прокуратурата не разполага с резултат. "Колко месеца трябват на прокуратурата, с цел да кажете дали записите с Бойко Борисов са същински? Не знам кой и по какъв начин го е разпитвал, само че откакто той знае кой го е записал и кой го е снимал гол в спалнята, по какъв начин може месеци вие да не знаете? ", попита той.

Депутатът от Българска социалистическа партия напомни, че още през 2014 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров е съобщил, че в документите по делото КТБ попадали буквите Д.П. "Време е да разберем дали това не е Делян Пеевски. След като прокуратурата се е занимавала през 2014 година с буквите и не е стигнала до средата, а Делян Пеевски внезапно е забогатял, дали прокуратурата не би трябвало да се самосезира? ", запита Кутев.

"Целта и смисълът на този отчет е да се покажат обективните обстоятелства. Наред с данните за броя на формирани, завършени и висящи производства, в отчета са оценени и резултатите от делата с необикновен публичен интерес по отношение на корупционните закононарушения и проведената престъпност ", сподели ръководителят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ. И добави, че в документа са изброени мнения по законопроекти на основния прокурор и настояването му за пояснение на имунитета на президента, както и инспекции от Върховната касационна прокуратура от началото на 2020 година

Тя похвали отчета на Гешев и прикани депутатите да го поддържат.

"Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда ", акцентира в отговор към Корнелия Нинова обвинител номер едно.

"Беше ми доста мъчно да отсея въпроси от политически изказвания и лозунги. Явно не бях чут за конституционното решение, което изисква почитание към Конституционния съд, няма потребност да изяснявам каква функционалност извършва и какво е споделил той. Когато се приказва за господство на закона и на правото, би трябвало да е ясно, че става въпрос за комплекс от институции и взаимоотношение сред обособени управляващи. Едва ли единствено прокуратурата е факторът, който може да реши този мъчителен за България проблем. Наказателното правораздаване е 10% от цялото правораздаване в страната. Означава ли, че с останалите 90% всичко е идеално и няма проблеми ", добави основният прокурор.

Той уточни, че е мъчно да отговори на Нинова юридически, когато е заложен политически въпрос. "Имате право да желаете оставки. Има процедури, посредством които се отстранява основен прокурор, ръководител на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и тези процедури са регламентирани в българското законодателство и когато приказваме за господство на закона, е хубаво да четем българския закон и българската Конституция ", акцентира Гешев. В противоположен случай се показвала ниска степен за схващане за държавност.

"Никой прокурор в Европа не повдига обвинявания с политическо изтъкване или по политическа преценка. Това може би се е случвало в други времена. За страдание, живеем в народна власт, работим при съблюдаване на законите и има правила за върховенството на закона ", по този начин обвинител номер едно отговори на въпроса за какво Пеевски не попада в делото по КТБ.

Гешев още веднъж акцентира, че недосегаемостта и безотчетността на основния прокурор са мит.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР