Парламентът прие бюджета за образованието за догодина след над час

...
Парламентът прие бюджета за образованието за догодина след над час
Коментари Харесай

Парламентът прие бюджета за образованието

Парламентът одобри бюджета за образованието за следващата година след над час разногласия. От опозицията дефинираха промените в системата като незадоволителни, а ръководещите акцентираха спомагателните средства и нарастването на учителските заплати.

Тема станаха и неприятните резултати на българските възпитаници на проучването PISA.

„ Увеличението на възнагражденията не е задоволително, само че е наложително изискване за възстановяване на резултатите. Другото наложително изискване беше да приемем Закона на предучилищното и учебното обучение. Не е казусът в признатия закон, а в закъснялото му приемане. Защото, в случай че го бяхме приели по-рано, през днешния ден щяхме да сме няколко години по-напред в ефикасното въвеждане на компетентностния метод “, разяснява Красимир Вълчев.

„ По тези две думи обобщаваме смяната, която би трябвало да се случи в системата, преходът, който би трябвало да се направи - от система, най-вече основана на познания, към система, която съумява да трансформира знанията в умения “, добави просветителният министър.

И през днешния ден в Народното събрание се организира бюджетен маратон. Депутатите вземат решение дефинитивно за държавните пари следващата година. Очаква се и в четвъртък гласуваното по Бюджет 2020 да продължи до окончателното приемане, откакто през вчерашния ден работата продължи от 09.00 до 20 часа.

Днес депутатите би трябвало да решат за парите за просвета, както и за бюджетите на общините. В преходни и заключителни разпореждания пък са заложени промени, които касаят и други закони. В една от наредбите се планува парцелите, които се отдават краткосрочно чартърен да подлежат на специфична регистрация. А другият – складовете за алкохол и цигари да имат наложителни видео наблюдаване. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР