Парламентът прие Антикорупционния закон. Антикорупционният орган ще бъде Комисията за

...
Парламентът прие Антикорупционния закон. Антикорупционният орган ще бъде Комисията за
Коментари Харесай

Парламентът прие Антикорупционния закон

Парламентът одобри Антикорупционния закон. Антикорупционният орган ще бъде Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество с мандат от 6 години.

Ще се състои от петима членове-председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от Народното събрание, по предложение на ръководителя.

Народното събрание ще реализира контрола върху активността на Комисията, а членовете й ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, с цел да дават информация. Комисията годишно до 31 март ще показва в Народното събрание отчет от активността си. В същия период отчетът ще се дава и на президента и на Министерски съвет, ще се разгласява и на интернет страницата на Комисията.

Членовете на антикорупционния орган ще пътуват гратис в градския превоз, а трудът им ще се зачита за първа категория. Стажът на членовете на Комисията и на шефовете и инспекторите в дирекциите ще се зачита за юридически стаж.

Членовете на антикорупционния орган се застраховат за застраховка „ Злополука " и застраховка „ Живот " при или във връзка осъществяване на служебните си отговорности за сметка на държавния бюджет. При встъпването си в служба лицата, както и останалите чиновници в администрацията, ще подписват декларация, че няма да разгласяват информация.

Депутатите взеха решение ръководителят на антикорупционния орган да получава 90% от заплатата на този на Народното събрание. Заместник- ръководителят ще получава заплащане в размер 90% от това на ръководителя му. Останалите членове на Комисията ще получават 80% от възнаграждението на ръководителя.

Според закона корупция е налице, когато лице на висша обществена служба злоупотребява с власт, нарушава или не извършва служебни отговорности за директно или индиректно добиване на неследваща се материална или нематериална полза за себе си или за други лица.

Противодействието на корупцията ще се реализира посредством обявление на имуществото и ползите на лицата на висша обществена служба, и обвързваните с тях лица; обществен достъп до декларациите, инспекция на имущественото положение.

Производството по лишаване на нелегално добито имущество ще се организира без значение от наказателното произвеждане против проверяваното лице и обвързваните с него лица.

Депутатите взеха решение още предварително освобождение на член на Комисията да може да стартира и по искане на една пета от народните представители, включително и от страна на опозицията. Според закона при определяне на спор на ползи лицата няма да могат да заемат обществена служба за 1 година. Подалите сигнал за корупция или за спор на ползи за лице на висша обществена служба, няма да носят отговорност и да търпят неподходящи последствия.

Депутатите взеха решение самоличността на подалите сигнали да не се разкрива, а в особени случаи да може да се потърси подпомагане на Министерство на вътрешните работи за спомагателни ограничения за отбраната им. Ако лицето, подало сигнал, е уволнено или преследвано има право на обезщетение. Производството за определяне на спор на ползи ще се образува в период до 6 месеца от откриването на нарушаването, само че не по-късно от 3 години от осъществяването му.

Парламентът реши антикорупционният орган да може да внася искове за лишаване на нелегално добитото имущество. Ще може да прави и претенции за потребление на специфични разследващи средства (СРС) в оперативно-издирвателната си активност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР