Парламентът освободи от длъжност председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

...
Парламентът освободи от длъжност председателя на Сметната палата Цветан Цветков.
Коментари Харесай

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход парламентът освободи шефа на Сметната палата

Парламентът освободи от служба ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков . Това се случи по самодейност и с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ (БВ) .

Освобождаването на Цветков от длъжността беше аргументирано с обстоятелството, че мандатът му е изминал преди година. За изпълняващ длъжността беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова – Кожарева , която също е с изминал преди година мандат.

Проекторешението за освобождение на Цветков беше импортиран от четирите партии в петък сутринта, а по-късно бързо беше вкарано в дневния ред на Народното събрание.

„ Очевидно е, че промяната е провокирана във връзка със абсурда Нексо и финансирането на „ Демократична България “ (ДБ). Това е знакова промяна, която няма отношение към личността на господин Цветков, само че институцията има обвързване да ревизира тези неща и този гаф би трябвало да бъде стихотворец “, сподели зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

В сряда депутатите взеха решение да основат по остановяване на обстоятелствата, свързани с следствието на криптобанката Нексо . Цветков беше изслушан на първото ѝ съвещание в четвъртък.

в пране на пари, банкова активност без лиценз, данъчни и компютърни закононарушения. На 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София. На четирима души от Нексо бяха повдигнати обвинявания за „ присъединяване в проведена незаконна група “, само че прокуратурата не заяви кои са те. По информация на медиите става въпрос за четиримата съоснователи на компанията. Държавното обвиняване свърза компанията и с политически партии и лица.

В петък стана ясно, че по отношение на нерегистрираното предложение и продажба на свои артикули и ще би трябвало да заплати санкция в общ размер от 45 млн. $.

След решението за освобождението на Цветан Цветков от Демократична България споделиха, че ще сезират Конституционния съд. По думи на депутатката от придвижването Надежда Йорданова нито една от хипотезите в Закона за Сметната палата, които позволяват предварителна промяна на ръководителя, на която се базира проекторешението, не е изпълнена.

„ Това е политическа гелотина “, сподели тя.

Към днешна дата огромна част от ръководителите на регулаторните органи в България са с изтекли мандати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР