Парламентът обсъжда проект на решение за задължаване на Министерския съвет

...
Парламентът обсъжда проект на решение за задължаване на Министерския съвет
Коментари Харесай

Депутатите се скараха за Плана за възстановяване и завода за батериите

Парламентът разисква план на решение за задължаване на Министерския съвет в период от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, нужни за осъществяване на междинните етапни цели по Националния проект за възобновяване и резистентност, по отношение на подаване към Европейската комисия на искане за второ заплащане към 31 декември 2022 година. Предложението е импортирано от ГЕРБ-СДС.

Проекторешението планува още да се задължи зам. министър-председателят по ръководство на европейските средства да внесе в двуседмичен период обхватен разбор на риска по Националния проект за възобновяване и резистентност при планирани данни към 31 декември 2022 година.

Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС разяснява, че през днешния ден България се е трансформирала не в чист ползвател, а в чист донор на средства за Европейски Съюз, тъй че средствата по Плана за възобновяване са извънредно нужни. Тя означи, че доникъде на 2026 година плановете по проекта би трябвало да са изпълнени. По думите ѝ България може да бъде изправена пред загуба на средства по проекта.

В претекстовете към проекторешението се показва, че приемането на плануваните 19 законодателни промени за приемането на второто заплащане е единствено част от всички промени и ограничения, които следва да одобри Народното събрание. Отбелязва се още, че след второто заплащане има още седем такива против 258 амбициозни цели, свързани с провеждането на промени и осъществяване на инфраструктурни планове. Необходимо е незабавно пускане на всички предложения за финансиране от Националния проект за възобновяване и резистентност, с цел да се компенсира едногодишното забавяне и заплахата от загуба на средства, написа още в претекстовете.

В хода на дебата от " Възраждане " повдигнаха тематиката за ангажимент по проекта за затваряне на въглищни централи, а от ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " влязоха в спор кой е закрил и кой е избавил централите.

Цончо Ганев от " Възраждане " разяснява, че проектът, който е признат от предходното болшинство, действително довежда до такава степен, че след три години България би трябвало да закрие 40 % от ТЕЦ-овете. От " Възраждане " нямаме желание да ви поддържаме в този геноцид против българската стопанска система, съобщи той.

Николай Денков от " Продължаваме промяната " разяснява, че забавянето по проекта се дължи и на извършените безусловно непотребни избори през тази година, които, по думите му, са били създадени поради " Възраждане ", ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Имахте болшинство в предходния парламент, да си бяхте създали държавно управление и да бяхте работили по тези цели, които в този момент казвате, че са забавени, уточни той.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС разяснява, че тъкмо енергетиката е повода да бъде занимателен проектът с година и половина към този момент. Томислав Дончев го остави на 99 % подготвен през април 2021 година, съобщи той. Добрев означи, че от този момент до момента са се появили два лобистки плана, които, по думите му, не са нужни на никого, още по-малко на енергетиката - за акумулатори и за геотермална енергетика. Всъщност несъмнено са нужни на тези, които ще вземат комисионните от тях, разяснява Добрев. Той уточни, че поради тези два плана Европейска комисия е принудила " господата някогашни ръководещи " да заложат в проекта дата за либерализация на битовия пазар и дата и проценти за затваряне на въглищните централи.

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев (ПП) разяснява, че за повторно се постанова да взема персонално пояснение.

" Третия път - напряко през съда ", уточни той в отговор на изявление на Цончо Ганев, в което депутатът от " Възраждане " упрекна предходното държавно управление в национално изменничество. Ако бяхте прочели проекта, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощ в Маришкия басейн, който би трябвало да бъде изваден или затворен, нито един, сподели Василев. По думите му, това е доста по-добре от предходната версия на проекта, където имаше затваряне на мощности и замяната им с газова централа. " Което означаваше България да влезе в газова взаимозависимост и за електрическата енергия си. Може би това е бил вашият проект, скърбя, че го развалихме ", добави той.

 

 

Източник Новини.бг
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР