Парламентът на Швеция одобри в сряда конституционна поправка, която ще

...
Парламентът на Швеция одобри в сряда конституционна поправка, която ще
Коментари Харесай

Швеция променя конституцията заради турските условия за НАТО

Парламентът на Швеция утвърди в сряда конституционна корекция, която ще му разреши да одобри по-строги антитерористични закони – основно искане на Турция по отношение на кандидатурата на Стокхолм за участие в НАТО.

След нахлуването на Русия в Украйна Швеция и Финландия се отхвърлиха от дългогодишната си политика на боен неутралитет и се причислиха към НАТО. Турция, самата тя член на пакта, се опълчи на кандидатурите на скандинавците за участие в НАТО, потвърждавайки, че в Швеция са настанени “терористи ”.

Изменението на конституцията значи, че Швеция към този момент може да “ограничава свободата на сдружаване, когато става въпрос за групи, които вземат участие или поддържат тероризма ”.

Поправката ще улесни преследването на членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е включена в листата на терористичните организации от Анкара и множеството от западните й съдружници.

Новият министър-председател на Швеция Улф Кристерсон разгласи изменението по време на визитата си в Анкара предходната седмица. По време на взаимна конференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган той съобщи:

“Швеция ще предприеме огромни стъпки, с цел да даде на шведските правни органи повече пълномощия за битка с тероризма ”.

Миналата седмица Ердоган призна, че Швеция е подхванала “положителни стъпки ” и се движи в вярната посока. Промяната ще влезе в действие на 1 януари 2023 г.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР