Парламентът на Шотландия отхвърли предложената от Лондон сделка за Брекзит

...
Парламентът на Шотландия отхвърли предложената от Лондон сделка за Брекзит
Коментари Харесай

Шотландия отхвърли предложението на Лондон за Брекзит

Парламентът на Шотландия отхвърли препоръчаната от Лондон договорка за Брекзит с 93 гласа „ срещу “ и 30 гласа „ за “, съобщи Ройтерс.

Въпреки че шотландският парламент няма право да постанова несъгласие против законопроектът, решението на Холируд да не утвърди съглашението за Брекзит сътвори невиждан парламентарен раздор сред Единбърг и Лондон, който в допълнение усложни обстановката пред английския министър председател Тереза Мей.

Британският министър по въпросите на Шотландия Дейвид Мъндел съобщи, че държавното управление на Обединено кралство има намерение да прокара законопроектът, като добави, че вратите са отворени за по-нататъшни договаряния.

„ Ще има опция за бъдещи диспути и полемики. Все още имам вяра, че можем да разгадаем този въпрос. “, сподели Мъндел пред Би Би Си.

Борещата се за самостоятелност Шотландската национална партия (ШНП) съобщи, че би било „ възмутително “, в случай че Лондон наложи договорката на Единбург.

„ Шотландският парламент изрази ясно своята позиция – в този момент е ред на английското държавно управление да почете този избор и да спре да постанова напън “, съобщи Аш Денъм, народен представител от групата на ШНП.

Парламентът на Шотландия може да приема първично законодателство в някои области, в това число в секторите на селското стопанство и рибарството, които сега са ръководени от Европейски Съюз.  

От ШНП се тормозят, че оферти от Лондон законопроект ще ограничи пълномощията на шотландския парламент и че за първи път от години тези промени няма да изискват единодушието на Единбург.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР