Парламентът на Полша прие в четвъртък закон, който според правозащитници

...
Парламентът на Полша прие в четвъртък закон, който според правозащитници
Коментари Харесай

Полша прие закон за незабавното отблъскване на мигранти на границата

Парламентът на Полша одобри в четвъртък закон, който съгласно правозащитници има за цел да легализира отблъскването на мигранти на границите в нарушаване на уговорките на страната според интернационалното право, съобщи организация " Ройтерс ".

Полша, Латвия и Литва, които граничат с Беларус, оповестяват за повишен миграционен напън по границите си. Варшава и Брюксел упрекнаха държавното управление на президента на Беларус Александър Лукашенко, че улеснява миграцията в Европейски Съюз като тип " хибридна война " в отговор на европейските наказания против Минск, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Правозащитни групи подлагат на критика обаче отношението на националистическото държавно управление в Полша към мигрантите на фона на обвинявания за многочислени незаконни отблъсквания на границата. Шест души бяха открити мъртви наоколо до граничната линия откогато е повишен миграционният поток, напомня " Ройтерс ".

Граничарите споделят, че работят според държавните разпореждания, които бяха изменени през август, а в този момент са записани в закон. Той би трябвало да бъде утвърден и от президента Анджей Дуда, с цел да влезе в действие.
Измененията дават право на граничните управляващи да наредят на разположение, хванато при незаконно секване на границата, да напусне територията на Полша въз основа на решение на началника на Гранична защита. Заповедта може да бъде обжалвана пред командира на Гранична защита, само че това не анулира осъществяването й.
В допълнение законът разрешава на началника на Службата за чужденци да пренебрегне молба за интернационална протекция на чужденец, който е хванат при незаконно пресичане на границата.

Съгласно интернационалното право мигрантите могат да изискат леговище и е неразрешено да бъдат връщани назад там, където животът и благоденствието им са застрашени. Критици на закона, като омбудсмана на Полша за човешките права и Организацията за сигурност и съдействие в Европа, споделят, че новият закон не подсигурява ефикасна опция за търсене на помощ от страна на мигрантите и бежанците.

" Ако има хора, които имат законно право да търсят леговище, би трябвало да има метод това да се случи ", съобщи шефът на Бюрото за демократични институции и права на индивида на ОССЕ Матео Мекачи. Европейският комисар по вътрешните работи сподели, че страните от Европейски Съюз би трябвало да пазят външните граници на блока, само че те би трябвало да се придържат към върховенството на закона и главните човешки права.

Същевременно немският външен министър Хайко Маас в коментар пред в. " Билд " уточни, че самолетните компании, които докарват бъдещи мигранти в Европейски Съюз до Беларус, би трябвало да се запитат дали желаят да бъдат част от " мрежата за трафик " на беларуския властнически водач, осведоми " Асошиейтед прес ". Хиляди мигранти са примамвани в Беларус с туристически визи и насърчавани да заминат за Полша, Литва и в по-малка степен Латвия, отбелязва АП.

" Всеки ден стотици обезверени хора идват на летището в Минск. Лукашенко ги примамва с подправени обещания да ги изпрати на рисковото и незаконно пътешестване към Европейски Съюз ", съобщи Хайко Маас пред " Билд ". " Авиокомпаниите, които транспортират тези хора, се трансформират в помагачи на ръководещите в Минск ", добави той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР