Парламентът на Алжир се приближи до приемането на закон, който

...

Долната камара на парламента одобри законопроекта на 28 март, а горната камара започна да го обсъжда, като се очаква гласуването да се състои в четвъртък.

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на алжирските медии да получават финансиране или "пряка и непряка материална помощ" от чужбина под заплахата от наказателно преследване, включително глоби в размер до около 15 000 щатски долара.

Коментари Харесай

Алжир ограничава допълнително | BGNES

Парламентът на Алжир се приближи до приемането на закон, който в допълнение лимитира свободата на печата в северноафриканската страна и стяга разпоредбите за собствеността на медиите и не разрешава на публицистите да пазят източниците си, съобщи Агенция Франс Прес.

Долната камара на Народното събрание утвърди законопроекта на 28 март, а горната камара стартира да го разисква, като се чака гласуването да се състои в четвъртък.

Ако бъде признат, законопроектът ще забрани на алжирските медии да получават финансиране или " директна и непряка материална помощ " от чужбина под опасността от наказателно гонене, в това число санкции в размер до към 15 000 щатски $.

Алжир е на 134-то място от 180 страни и територии в Световния показател за независимост на печата на " Репортери без граници " за 2022 година

Макар че законът гласи, че " професионалната загадка е право ", той също по този начин ще принуди публицистите да разкрият източниците си, в случай че това бъде разпоредено от арбитър.

На двойните жители ще бъде неразрешено да имат всички или част от медии, а публицистите, работещи за задгранични медийни организации без акредитация, ще могат да бъдат глобявани с съвсем 7 600 $.

Някои сенатори акцентираха, че Алжир разрешава на двойните жители да гласоподават или да влагат в страната, само че ще им бъде неразрешено да влагат в медии.

Председателят на горната камара на Народното събрание Салах Гуджил означи, че " дяволът се крие в детайлностите ", които не са ясни, защото не са оповестени съпътстващите законопроекта правни документи.

По-рано този месец алжирски съд осъди известния публицист Ихсан Ел Кади на три години затвор за " задгранично финансиране на бизнеса му " в дело, наказано от правозащитни групи.

Ел Кади, шеф на новинарския уеб страница Maghreb Emergent и на Радио М, беше един от последните шефове на самостоятелни медии в Алжир. Той получи петгодишна присъда, две от които са условни.

Шестнадесет интернационалните медийни фигури, измежду които съветският публицист и притежател на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов, приканиха за освобождението му и настояха Алжир да анулира " неприемливите " ограничавания върху неговите медии. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР