Парламентарната здравна комисия гласува на извънредно заседание във вторник в

...
Парламентарната здравна комисия гласува на извънредно заседание във вторник в
Коментари Харесай

Здравната комисия в НС придвижи за решаване проблема с детските лекарства

Парламентарната здравна комисия гласоподава на изключително съвещание във вторник в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които целят да поправят с онкологични, редки и други болести.

От Националната мрежа за децата настояха до приемането на измененията и влизането им в действие децата да продължат да се лекуват за сметка на бюджета.

От организацията показаха вяра законопроектът да бъде признат в най-спешни периоди поради късия небосвод на работа на сегашния парламент.

С измененията за децата се вкарва изключение от правилото в ЗЛПХМ, че off-label използването на медикаменти не се финансира с обществени средства. Изключението ще важи за децата, които се лекуват по специфичен ред по линия на закрития Фонд за лекуване на деца, който беше трансфериран в НЗОК. Тяхното лекуване продължава да се финансира от страната (МЗ), която прави прехвърляния по бюджета на НЗОК.

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявките за финансиране off-label лекарствени артикули са главно за лекуване на деца с онкохематологични, редки и автоимунни болести, при които са изчерпани лечебните благоприятни условия или са следени тежки нежелани лекарствени реакции или са открити противопоказания за лекуване с налични лечебни други възможности.

Предложените промени няма да доведат до спомагателни бюджетни разноски, защото и до момента НЗОК поемаше тези медикаменти посредством трансфер от Министерство на здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР