Парламентарната комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с

...
Парламентарната комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с
Коментари Харесай

Комисия отхвърли спорни предложения, ограничаващи достъпа до обществената информация

Парламентарната комисия за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество отхвърли от ГЕРБ Анна Александрова промени в Закона за достъп до публичната информация. Въпреки апелите на част от сътрудниците си от комисията и на представители на неправителствения бранш да отдръпна предложенията си, Александрова въпреки всичко настоя те да бъдат разисквани от работна група и през днешния ден бяха подложени на гласоподаване в комисията. Подкрепа за тях пристигна обаче единствено от ГЕРБ, представителите на останалите политически сили гласоподаваха " срещу " и " въздържал се ".

 ГЕРБ се разграничи от оферти на собствен народен представител за ограничение на достъпа до информация (допълнена) ГЕРБ се разграничи от оферти на собствен народен представител за ограничение на достъпа до информация (допълнена)

Спорните текстове предвиждаха всеки, който желае достъп до социална информация да се разпознава и с ЕГН, както и първичната счетоводна документи да не се счита за социална информация. Ако бяха признати по този начин препоръчаните текстове изцяло щяха да обезсмислят закона.

По време на съвещанието на комисията присъстващите представители на публичния бранш още веднъж си от предложенията. Според ръководителят на стратегия " Достъп до информация " Александър Кашъмов Кашъмов въвеждането на условие за даване на ЕГН при поискване на информация опонира на Конституцията и изключва всички чужденци (като да вземем за пример задгранични медии) от опцията да вършат следствия посредством достъп до социална информация. Той цитира данни от 2022 година, съгласно които има заведени 11 каузи против Столична Община, 8 - против Топлофикация и 6 - против Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) по закона за достъп до публичната информация.

" Това са институциите, които пазим с тези промени ", заключи той.

Засекретяването на първичната счетоводна информация пък може да бъде квалифицирано само като опит за въвеждане на неяснота, неотчетност, предпоставки за корупция и нередности в разходването на обществени средства, показват от програмата, обяснявайки, че тези данни нормално съдържат информация за разноски от обществени средства - бюджета на общините, републиканския бюджет, бюджета на обезпечаването и здравното обезпечаване, средства от стратегии и фондове на Европейския съюз.

 Правото на жителите на информация неприемливо се лимитира Правото на жителите на информация неприемливо се лимитира

Още откакто се разбра за импортираните оферти, от ГЕРБ се разграничиха от тях като разпратиха позиция, в която показаха, че те са направени от " Националното съдружие на общините в Република България, в което членуват кметове на обитаеми места, издигнати и подкрепени от разнообразни политически сили ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР