Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и

...
Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и
Коментари Харесай

Светлана Тихановская разговаря с комисията в НС по въпросите за ЕС, Шенген и Еврозоната

Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната беседва с беларуския опозиционен водач Светлана Тихановская. На срещата народните представители от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Движение за права и свободи и „ Българска социалистическа партия за България “ подчертаха, че Беларус би трябвало да бъде и е част от европейското семейство. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Уверени сме, че хора като Вас ще обезпечат европейското бъдеще на Беларус, ние имаме вяра, че ще съумеете, съобщи ръководителят на комисията Кирил Петков. Той означи, че Светлана Тихановская носи посланието, че би трябвало да има смяна в водачеството в Беларус, би трябвало да има демократични избори и народните представители от комисията желаят да знаят какви са главните провокации пред демократичното развиване на страната.

Искаме да реализираме промени в Беларус с мирни средства, желаеме свободни, почтени и демократични избори и промяна на Лукашенко посредством избори, акцентира Светлана Тихановская. Тя прикани народните представители да извърнат внимание на нарушаванията на човешките права в Беларус и ориста на хилядите политически пандизчии там. За нас Европейски Съюз е най-хубавият антидот против Русия, сподели беларуският опозиционен водач и уточни, че Беларус търси европейската вероятност и има потребност да чуе, че след рухването на режима може да стане част от Европейски Съюз.

Заместник-председателят на комисията Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС) изрази поддръжка за напъните на Светлана Тихановская за създаване на демократична страна, в която върховенството на закона е главно начало и правата на индивида са обезпечени. Ще продължим да поддържаме всяка самодейност на Европейската комисия, обвързвана с понижаване на опциите за финансиране на режима в Беларус, акцентира тя.

Заместник-председателят на комисията Деница Симеонова („ Продължаваме промяната – Демократична България “) уточни, че е значимо гражданското общество в страните членки на Европейски Съюз да бъде осведомено и да взима ограничения антидемократичните процеси да не не престават. Европейски Съюз е най-хубавия антидот против съветското въздействие в Беларус, съобщи тя.

Заместник-председателят на Народното събрание и член на комисията Филиз Хюсменова (ДПС) означи, че като представител на партия, чиято еднаквост се гради върху отбраната на главните човешки права и свободи, желае да увери Светлана Тихановская, че в лицето на народните представители от Движение за права и свободи има другари и съидейници. Когато приказваме за участие в Европейски Съюз има един главен политически аршин – гаранция за съблюдаване на човешките права, акцентира тя.

Заместник-председателят на Народното събрание и член на комисията Кристиан Вигенин означи, че е належащо да се подхващат стъпки, свързани с ситуацията на политическите пандизчии в Беларус. Неприемливо е хора да бъдат в пандиза поради политическите си убеждения, съобщи той и изрази вяра ръководещите партии и българското държавно управление, Европейски Съюз и ОССЕ да спомагат допустимо най-вече хора да бъдат освободени от пандиза.

Народният представител от „ Възраждане “ Даниел Петров зададе въпрос, на който Светлана Тихановская отговори, че опозицията в Беларус е срещу присъединяване на страната във войната сред Русия и Украйна. Ние сме на страната на Украйна, която пази своя суверенитет и териториална целокупност, съобщи тя.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР