Парламентарната комисия по конституционни въпроси се събира на първо заседание.Очаква

...
Парламентарната комисия по конституционни въпроси се събира на първо заседание.Очаква
Коментари Харесай

Първо заседание на комисията по конституционни въпроси в НС

Парламентарната комисия по конституционни въпроси се събира на първо съвещание.


Очаква се измежду тематиките, които ще бъдат обсъждани, да е огласеният в неделя план за промени в главния закон на " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Това е първи тест за конституционните желанията на обединението - мандатоносителка. От неделя до през днешния ден политическите мнения се концентрираха към два акцента в тях - новата дата за народен празник и ограничение на кметските мандати до два.

И те са по-скоро сериозни. Останалите промени са свързани с преформатиране на държавното управление на правосъдната власт, ограничението властта на основния прокурор и понижаване на мандата му, както и мандатите на ръководителите на висшите съдилища, прекрояване на института на служебното държавно управление, лишаване на пълномощия от президента.

На фона на възраженията на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ", основни са изчезналите мнения на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Гласовете на първите и четвърти са нужните, с цел да се получи сбора от най-малко 160 гласа за смяна на Конституцията по бавната писта.

Днес ще стане ясно какви са конституционните хрумвания на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, допълват ли се те или се конфронтират с тези на ПП-ДБ и най-много - ще има ли общ консенсусен план на ръководещите плюс Движение за права и свободи.

Очаква се на дебютното съвещание на парламентарната конституционна комисия, ръководена от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, да участват и конституционалисти и представители на правни неправителствени организации. /БГНЕС, БНР

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР