Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на извънредно заседаниe

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на извънредно заседаниe
Коментари Харесай

Финансовата комисия прие бюджета на НЗОК, оставиха споровете за зала

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на изключително заседаниe бюджета на НЗОК за 2024 година Депутатите усилиха парите за дентални действия, като прибавиха в тях и средствата за изработка на тотални зъбни протези за възрастните, разделиха по 30 млн. лева за обезпечаване на възнагражденията на медицинския личен състав в общинските и предпочитаните лечебни заведения, както и средствата за финансиране на аптеки в неподходящи и труднодостъпни региони.

За зала обаче беше оставен разногласието за мораториума върху новите лечебни заведения и нови действия и текстът беше признат по този начин, както бе в началото заложен., ръководителят на парламентарната здравна комисия и народен представител от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов предложи този текст да отпадне, а депутатът от ПП-ДБ доцент Васил Пандов предложи това ограничаване да не важи за лечебни действия, касаещи деца. Освен това доцент Пандов предложи договорите за нови действия или лечебни заведения да се подписват с решение на Надзорния съвет на НЗОК въз основа на оценка на потребностите за съответните действия съгласно Националната здравна карта.

По време на съвещанието зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов пък заяви, че Надзорът на НЗОК предлага текстът да бъде променен по този начин, че от идната година да не се финансират само нови действия в болнична помощ, които се явяват дублиращи се на към този момент съществуващи структури. Според доцент Пандов това предложение може да бъде разисквано в пленарна зала с публицистична корекция на към този момент импортирано друго предложение.

Така депутатите взеха решение, че всички оферти ще бъдат обсъждани в зала, и одобриха текста за мораториума по вносител. По вносител беше признат и текстът, спор който шефът на НЗОК, а не министърът на опазването на здравето ще бъде Централен орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “ за лекарствените артикули. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР