Парламентарната група на ГЕРБ ще защитава предложението на премиера Бойко

...
Парламентарната група на ГЕРБ ще защитава предложението на премиера Бойко
Коментари Харесай

ГЕРБ ще гласува за 1 лв. на глас, но очаква консенсус от другите партии за по-висока субсидия

Парламентарната група на ГЕРБ ще пази предлагането на премиера Бойко Борисов партийните дотации да бъдат понижени от 11 до 1 лев за получен автентичен глас на последните парламентарни избори, само че чака от другите политически сили да бъде на открит консенсус за решение за по-висока сума. Това се разбра от изявленията на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) и депутата от "Обединени патриоти " Александър Сиди (ВМРО) за БНР през днешния ден.

След като изясни, че е по-добре партиите да имат ясно финансиране от страната, а не да получават пари от фондации, неправителствени организации и други, Менда Стоянова съобщи: "Премиерът е прав. ГЕРБ не може да търпи негативите върху нея ". От думите й се разбра, че в този момент е ред на другите партии да проведат дебата и да стигнат до консенсус, както ГЕРБ е търсила подобен толкоз години в Народното събрание. "Ако другите имат друго мнение, да вземат друго решение ", сподели още Стоянова. Тя добави, че ГЕРБ ще поддържа единствено предлагането на Министерския съвет за 1 лев на глас, въпреки и дълги години да е отстоявала друга позиция.

"Намерете болшинство, ние този път сме твърди. Писна ни да се упражнявате на наш тил. Това споделят от ГЕРБ ", съобщи депутатът от "Обединени патриоти " Александър Сиди. Според него е рационално дотацията да бъде 5-6 лв. на глас и да има таван на крайната сума.

В събота необятното управление на Българска социалистическа партия реши депутатите й да не поддържат предлагането дотацията да бъде понижена на 1 лев на глас, само че да стартират спор за по-ниско финансиране на жителите от страната. От Движение за права и свободи също са срещу предлагането на премиера. Преди време депутатите от "Воля " упорстваха дотацията да стане 1 лев на глас, само че това не се случи.

В четвъртък изненадващо Бойко Борисов се появи в Народното събрание, което прави рядко, и предложи дотацията да бъде понижена, а бюджетната комисия утвърди предлагането още същия ден. Очаква се то да бъде гледано в пленарната зала, а концепцията е понижението на дотацията да е реалност от 1 юли тази година.

Това е втори опит за понижаване на партийните дотации след референдума, иницииран от "Шоуто на Слави ". През 2017 година ГЕРБ приготви предложение за държавно финансиране на партиите от 1 лев на глас и го внесе за гласоподаване в Народното събрание, само че то не събра поддръжка. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лв. на глас.

И сега ГЕРБ има 94 депутати и няма болшинство в Народното събрание, поради което другите партии ще могат да отхвърлят предлагането и да прокарат различен вид, в случай че намерят консенсус. Според Александър Сиди друго решение може да мине с към 80 гласа при относително невисок кворум, какъвто е обичайният в Народното събрание.

Предложението на Борисов идва, откакто "Шоуто на Слави " осведоми по време на предизборната акция, че през 2018 година партиите са вземали не по 11, а по 13.23 лв. на глас. Предположението на Слави Трифонов е, че при разпределянето на парите влизат и гласовете за партиите, които нямат право на дотация, т.е. имат по 1% поддръжка, както и вотът "Не поддържам никого ".

След изборите на 26 май Министерският съвет внесе законови ремонти, с които партиите да върнат надвзетите пари за последните три години, като общата сума се чака да бъде 14.5 млн. лв.. При дебатите по предлагането, което бе утвърдено на първо четене, от финансовото министерство обясниха, че дотациите постоянно са се считали по еднакъв метод. Днес Менда Стоянова удостовери същото: "Методиката е такава от 2001 година - действителните гласове се преразпределят и за потребностите на изчисленията се употребяват. Винаги формулата е прилагана по този начин. Според юристите това е вярното ".

Колко са надвзетите пари през всички години от партиите не е известно.

Българска социалистическа партия упорства за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, а прокуратурата установи нарушавания и стартира следствие на закононарушение. Според Горанов става въпрос за несъвършенство в закона, което се чака да бъде поправено с импортираните ремонти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР