Парламентарната група на "БСП за България" внася в Конституционния съд

...
Парламентарната група на "БСП за България" внася в Конституционния съд
Коментари Харесай

БСП внася в Конституционния съд жалба срещу Закона за социалните услуги

Парламентарната група на "БСП за България " внася в Конституционния съд тъжба против Закона за обществените услуги. Това заяви на брифинг в Народното събрание ръководителят на левицата Корнелия Нинова.

"38 страници с причини и запитване, дано Конституционен съд да каже има ли в закона текстове, които опонират на Конституцията. Това е правовият ред в страната и ние, като парламентарно показана партия изпълняваме уговорката, който поехме към българското общество. Както знаете, анулирано е влизането в действие на закона до 1 юли 2020 година тъкмо поради зародилите напрежение и страхове, тъй че има задоволително време до тогава. Внасяме през днешния ден жалбата с нужните подписи и чакаме решение на Конституционен съд " уточни Нинова.

Законът за обществените услуги трябваше да влезе в действие от 1 януари, само че действието му беше отсрочено с половин година. Родителски организации излязоха на митинги след клюки, съгласно които законът ще дава опция на страната да лишава деца от фамилиите по надали не всевъзможни мотиви. Възраженията против закона бяха подкрепени и от Българската православна черква.

Заради отлагането на наредбата обаче от началото на 2020 година близо 13 хиляди възрастни хора и хора с увреждания останаха без персонални асистенти. Оказа се, че те не дават отговор на критериите на единствения различен закон, засягащ проблема - Закона за персоналната помощ. Държавата съумя да обезпечи асистенти за по-малко от половината нуждаещи се.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР