Парламентарната група на БСП за България“ изпрати писмо до президента

...
Парламентарната група на БСП за България“ изпрати писмо до президента
Коментари Харесай

БСП в писмо до президента: Наложете вето на военната помощ за Украйна

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ изпрати писмо до президента Румен Радев, в което упорства президентът да наложи несъгласие на закона за ратификация на съглашението за даване на оръжия на Украйна.

Вчера водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани от парламентарната естрада Радев да наложи несъгласие на признатия от Народното събрание законопроект. Според нея той е противоконституционен. Нинова се базира и на обществени изяви на президента, в които той твърди, че изпращането на оръжия на Украйна може да вкара България във война.



Ето и текста на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Днес, 16 декември 2022 година, при второто гласоподаване на Законопроекта за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, импортиран от Министерския съвет (вн. 7.12.2022, година, № 48-202-02-10), ясно се очерта Коалиция на войната, формирана от няколко парламентарни групи.

Господин Президент, от името на Парламентарната група „ Българска социалистическа партия за България “ публично се обръщаме към Вас с апел да наложите несъгласие върху признатия закон.

Според Българската социалистическа партия и съдружните ѝ сътрудници имате две групи учредения за това: конституционни и юридически, и втората – морално-политическа.

Конституционно-юридически

В член 1, алинея 3 на Споразумението е записано: „ …(3) Изменението на листата по параграф 1, включително подмяна и/или прибавяне на ново имущество, се прави с Решение на Министерския съвет на Република България по искане на украинската страна и при опция за българската страна. Това изменение не се смята за смяна на актуалното съглашение. “

Чрез този запис се заобикаля Народното събрание (чл. 85, алинея 1 КРБ). Този признат през днешния ден текст опонира на Конституцията, защото служебният министър на защитата е подписал съглашение, в което е закрепено, че анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание. Аргумент ни дава и Законът за интернационалните контракти на Република България – „ член 15. Когато интернационалният контракт предстои на одобрение според Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира контракта със закон.

(2) Когато Конституцията не изисква интернационалният контракт да бъде утвърден, Министерският съвет го утвърждава с решение. “

Господин Президент, Вие имате и морално-политически аргументи да наложите несъгласие, а точно:

На 7 октомври 2022 година заявявате: „ Ще работя против въвличането на България във войната в Украйна. “ Цитирам: „ Политици, които тласкат България към война, без значение дали от незнание или изгода, дължат отговор на българите чии ползи обслужват. “ На 25 октомври: „ Войната, която уголемява освен своя тримерен обсег, само че и формите ѝ на опълчване, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които оферират сходни решения в миналото ще заловен оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го имам вяра. Затова още един път приканвам за разсъдък и отговорност. “

„ Българска социалистическа партия за България “ също е за разсъдък и отговорност и се афишира за следващ път против въвличането на България по какъвто и да е метод във войната в Украйна, за разрешаването на спора по кротичък и дипломатически път.

Ние помним и други Ваши думи – „ в НАТО няма предписание и документ, които да задължават дадена страна да дава оръжия на трети страни “.

Ето за какво, господин Президент, молим към Вас – в осъществяване на Вашите конституционни пълномощия, в отбрана на Конституцията и Вашите убеждения, изложени обществено, да наложите несъгласие върху Закона за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, импортиран от Министерския съвет, импортиран от Министерския съвет на 7.12.2022, година, № 48-202-02-10, и признат на 16.12.2022 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР