Парите за организациите на български общности зад граница се увеличават.

...
Парите за организациите на български общности зад граница се увеличават.
Коментари Харесай

Повече пари за българските общности зад граница през 2022 г.


Парите за организациите на български общности зад граница се усилват. Това стана ясно от информацията, предоставена от Министерството на външните работи (МВнР) на Комисията по политиките за българите отвън страната за пилотната стратегия, ориентирани към организации на български общности в Албания, Сърбия, Косово, Молдова и жители на Северна Македония с българско съзнание.

По думите на основния секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов, за 2020 година парите от държавния бюджет по програмата са били 500 000 лева, за 2021-а - 600 000 лева, а за 2022-а - 800 000 лева, оповестяват от пресцентъра на Демократична България.

В първата година парите са били изразходвани за 30 плана, през втогара - за 40. Според него обаче ще е по-удачно, в случай че сумите се превеждат непосредствено в бюджета на Външно министерство, а не да се дават с обособени постановления всяка година, даже в края на годината, когато е по-трудно да се реагира. Сумата за тази година ще бъде получена през април, което, съгласно него е въпреки всичко повече време за реализация на самодейностите.

Ваня Андреева-Малакова, шеф дирекция “Югоизточна ЕВрорпа ” в Министерство на външните работи посочи, че предходната година в Албания са били осъществени 9 плана за 100 000 лева, в Сърбия - 13 за 100 000 лева, в Северна Македония - 10 за 166 000 лева, в Украйна 5 - за 150 000 лева и в Молдова - 2 за 48 000 лева

Иван Кондов изясни, че с тези средства се обезпечава животът на българските организации в обичайните български общности зад граница, които са доброволчески обединения, само че без поддръжка не могат да просъществуват. С финансираните планове се разпространяват българските традиции, обичай и просвета, обезпечава се грижа за културно-историческото завещание, подготовят се излъчвания и печатни материали на български език и други

Ваня Андреева-Малакова обаче призна, че с увеличението на средствата се появява и конкуренция сред организациите, което, от една страна, води до повече и по-качествени планове, от друга - до очакване едни и същи организации безусловно да получават поддръжка всяка година. Отделно по линия на Европейски Съюз предходната година е имало и 6 млн. лева по програмата “Българска помощ за развиване ”, като тази година сумата ще е 7 млн. лева, сподели Кондов, и увери, че “двете стратегии си приказват, когато това е допустимо ”.

На въпрос на Антоанета Цонева, дали двете стратегии се управляват на едно и също място, или от разнообразни звена в Министерство на външните работи, основният секретар на ведомството отговори, че за Българската стратегия за развиване има специфичен отдел в Дирекция “ООН ”, до момента в който пилотната стратегия се движи от две районни дирекции.

Цонева попита още, какво ще е ролята по тези стратегии на Държавната организация за бежанците (ДАБ), която става звено в Министерство на външните работи със статут на изпълнителна организация. Кондов отговори, че занапред ще се мисли по какъв начин ДАБ да бъде интегрирана. Председателката на парламентарната комисия за българите в чужбина подсети на специалистите от Министерство на външните работи, че в бюджета на Министерството на културата (МК) е залегнала стратегия за 1 млн. лева за Република Северна Македония. “Хвърляйте по едно око и на тези планове, с цел да няма припокриване, или най-малко то да е надграждащо ”, сподели Антоанета Цонева.

“Благодаря, не знаех за тази стратегия, ще гледаме да се подкрепяме взаимно с МК и най-малкото да не се дублираме ”, отговори Кондов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР